Var klimatsmart – laga nya rätter av julbordets rester

När man köpt mer julmat än vad som går åt så är det bara att dela upp överskottet i lagom stora portioner och stoppa in det i frysen. På så sätt kan du vara klimatsmart och återvinna skinkan, osten och korven till goda ingredienser i middagsmaten flera veckor senare.

Rätterna på julbordet är många och kanske är gästerna inte lika hungriga som man räknade med när man köpte in och lagade mat till festerna. Det är ingen hemlighet att maten står för en stor del av vår klimatpåverkan men ett bra sätt att leva mer hållbart är att minska på svinnet. Återanvänd julbordsfavoriterna och var klimatsmart. Här kommer de bästa tipsen och några av våra goda restrecept.

Frys in julresterna

När du börjar tröttna på att se skinkan och julkorven varje gång du öppnar kylskåpsdörren några dagar efter julafton så är det bara att dela upp dem i bitar lagom stora för att räcka till kommande vardagsmiddagar, lägga dem i täta påsar och stoppa i frysen.

På samma sätt kan man göra med flera av de andra rätterna, till exempel rödkålen, leverpastejen och de rökta påläggskorvarna. Riv osten innan den åker in i frysen, det är bekvämt att ta fram påsen och strö de frysta strimlorna över kommande gratänger och varma mackor.

Håll maten fräsch

Julmaten behöver hållas fräsch under juldagarna för att den ska kunna sparas i frysen och bli bra ingredienser till vardagsmaten längre fram. Det innebär att de varma rätterna ska kylas ner så snabbt som möjligt efter serveringen och att skinkan slipper att stå på bordet bredvid stearinljusen för länge. Använd balkongen eller altanen som kylrum, så här års är utomhustemperaturen ofta lämplig för det.

Recept med julrester

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email