Var resursklok – omvandla julresterna till nya maträtter

Att slänga mat är extremt dåligt för klimatet. Men vi vet alla också att det kan vara svårt att beräkna hur mycket mat som går åt när man bjuder på buffé som julbordet till exempel. Här får du tips på hur du kan ta tillvara på julresterna 

Rätterna på julbordet är många och kanske är gästerna inte lika hungriga som man räknade med när man köpte in och lagade mat till festerna. Att maten står för en stor del av vår klimatpåverkan är vida känt och ett bra sätt att leva mer hållbart är att sluta slänga mat. Återanvänd julbordsfavoriterna och var klimatsmart. Här är våra bästa tips och några goda restrecept. Fler tips får du i kursen Rester i Köttskolan.

Frys in julresterna

När du börjar tröttna på att se skinkan och julkorven varje gång du öppnar kylskåpsdörren några dagar efter julafton så är det bara att dela upp dem i bitar lagom stora för att räcka till kommande vardagsmiddagar, lägga dem i täta påsar och stoppa i frysen.

På samma sätt kan man göra med flera av de andra rätterna, till exempel rödkålen, leverpastejen och de rökta påläggskorvarna. Riv osten innan den åker in i frysen, det är bekvämt att ta fram påsen och strö de frysta strimlorna över kommande gratänger och varma mackor.

Håll maten fräsch

Julmaten behöver hållas fräsch under juldagarna för att den ska kunna sparas i frysen och bli bra ingredienser till vardagsmaten längre fram. Det innebär att de varma rätterna ska kylas ner så snabbt som möjligt efter serveringen och att skinkan slipper att stå på bordet bredvid stearinljusen för länge. Använd balkongen eller altanen som kylrum, så här års är utomhustemperaturen ofta lämplig för det.

Recept med julrester

Aktuellt

Hållbarhet är mer än klimat

Hållbarhet är mer än klimat

Flera olika rapporter visar att man behöver se till fler parametrar än klimat när man pratar om hur hållbart producerad maten är.

Hur mycket kött ska man servera?

Hur mycket kött ska man servera?

Hur ska man veta hur mycket kött som är lagom att servera per person när man bjuder på middag eller buffé? Här hittar du svaren!

Bild från frukostseminariet: Varför dyker Vego?

Varför dyker vego?

Svenskt Kött anordnade frukostseminariet ”Varför dyker vego?” där en panel diskuterade vad vi äter och varför.

Rulla till toppen