Var resursklok – omvandla julresterna till nya maträtter

Att slänga mat är extremt dåligt för klimatet. Men vi vet alla också att det kan vara svårt att beräkna hur mycket mat som går åt när man bjuder på buffé som julbordet till exempel. Här får du tips på hur du kan ta tillvara på julresterna 

Rätterna på julbordet är många och kanske är gästerna inte lika hungriga som man räknade med när man köpte in och lagade mat till festerna. Att maten står för en stor del av vår klimatpåverkan är vida känt och ett bra sätt att leva mer hållbart är att sluta slänga mat. Återanvänd julbordsfavoriterna och var klimatsmart. Här är våra bästa tips och några goda restrecept. Fler tips får du i kursen Rester i Köttskolan.

Frys in julresterna

När du börjar tröttna på att se skinkan och julkorven varje gång du öppnar kylskåpsdörren några dagar efter julafton så är det bara att dela upp dem i bitar lagom stora för att räcka till kommande vardagsmiddagar, lägga dem i täta påsar och stoppa i frysen.

På samma sätt kan man göra med flera av de andra rätterna, till exempel rödkålen, leverpastejen och de rökta påläggskorvarna. Riv osten innan den åker in i frysen, det är bekvämt att ta fram påsen och strö de frysta strimlorna över kommande gratänger och varma mackor.

Håll maten fräsch

Julmaten behöver hållas fräsch under juldagarna för att den ska kunna sparas i frysen och bli bra ingredienser till vardagsmaten längre fram. Det innebär att de varma rätterna ska kylas ner så snabbt som möjligt efter serveringen och att skinkan slipper att stå på bordet bredvid stearinljusen för länge. Använd balkongen eller altanen som kylrum, så här års är utomhustemperaturen ofta lämplig för det.

Recept med julrester

Aktuellt

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Serverar din kommun svensk mat?

Serverar din kommun svensk mat?

Många av oss tänker på att köpa hem svensk mat i största möjliga mån, men hur är det i de offentliga måltiderna? Serverar din kommun svensk mat?

Rulla till toppen