Julbordets rester: god skinka även efter jul

När man köpt mer julmat än vad som går åt så är det bara att dela upp överskottet i lagom stora portioner och stoppa in det i frysen. Så får skinkan, osten och korven bli goda ingredienser i middagsmaten flera veckor senare.

Rätterna på julbordet är många och kanske är gästerna inte lika
hungriga som man räknade med när man köpte in och lagade mat till festerna.

Lägg julresterna i frysen

Om man efter några dagar börjar tröttna på att se skinkan
och julkorven varje gång man öppnar kylskåpsdörren så är det bara att dela upp
dem i bitar som är lagom stora för att räcka till kommande vardagsmiddagar,
lägga dem i täta påsar och stoppa i frysen.

På samma sätt kan man göra med flera
av de andra rätterna, till exempel rödkålen, leverpastejen och de rökta
påläggskorvarna. Riv osten innan den åker in i frysen, det är bekvämt att ta
fram påsen och strö de frysta strimlorna över kommande gratänger och varma
mackor.

Tänk på att hålla maten fräsch

Julmaten behöver hållas fräsch under juldagarna för att den
ska kunna sparas i frysen och bli bra ingredienser till vardagsmaten längre
fram.  Det innebär att de varma rätterna
ska kylas ner så snabbt som möjligt efter serveringen och att skinkan slipper
att stå på bordet bredvid stearinljusen för länge. Använd balkongen eller
altanen som kylrum, så här års är ju utomhustemperaturen ofta lämplig för det.

Recept med julrester

  • Spenatsoppa med
    topping

    Toppa den gröna soppan med en blandning av fräst purjolök,
    finhackad skinka och prinskorv. Servera toppingen i en skål bredvid.
  • Matsäcksbullar med
    skinkfyllning

    Brödbullar som är fyllda med skinka och ost från julbordet
    passar perfekt i ryggsäcken på skidutflykten. Baka dem i förväg, frys in och ta
    fram så många som behövs samma morgon som ni ska ut i snön.
  • Köttfärssås, spetsad
    med korv och skinka

    Ersätt en del av färsen i köttfärssåsen med finhackad eller
    riven rökt korv, julkorv eller skinka. 
    Det är bara en fördel om de varit frysta, för i halvtinat skick är det
    lätt att riva dem på rivjärnets grova sida.

Aktuellt

Scroll to Top