Att göra egen korv är ett klassiskt hantverk och något man tycker en vinnare av Årets Kock ska kunna behärska. I tävlingen får man fritt välja form, storlek och smaksättning samt vad korven ska innehålla – och förstås se till att korven passar med övriga råvarorna i maträtten.
Läs mer om tävligen här. När man gör egen korv därhemma är det naturligtvis samma saker man ska tänka på även då. Hur stora ska korvarna vara? Vad ska de innehålla för typ av kött och hur ska de smaka? Längre ner på sidan hittar du några smarta tips till om du vill göra egen korv.
Korv i butik
Självklart måste man inte göra korven själv. Idag finns ett stort och varierat utbud av olika sorters korvar att välja mellan i butik. Flera korvar som ursprungligen har ett internationellt ursprung tillverkas också idag i Sverige – naturligtvis av svenskt kött. Ibland kan de ha något förändrade kryddningar i receptet, till exempel kabanoss, merguez och salsiccia. Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter
märket Kött från Sverige. Ett enkelt sätt att variera middagens smaker kan alltså vara att välja en lite kryddigare korv.
Korv är ett resurssmart alternativ
För att det ska vara resurssmart och hållbart att äta kött behöver allt på hela djuret tas tillvara – inget får gå tillspillo! Hållbarhetstänket nose-to-tail, handlar i korthet om att inte slösa något av köttet. Mindre bitar som blir över vid styckningen är perfekt att göra korv av. Det gäller alla typer av köttslag; nöt, lamm, gris mm. Allt går nämligen att göra korv av. När man gör korv kan man också blanda upp köttet med annat från växtriket så som spannmål, potatis eller bönor.
Några tips när du gör egen korv
- Du kan göra korv med en manuell kvarn men det är enklast med en automatisk köttkvarn med korvhorn
- Fjälster kan man hitta i välsorterade mataffärer, i köttbutiker eller beställa från nätet
- Tänk på hygienen och använd gärna plasthandskar
- Kyla är mycket viktigt vid hantering av färs
- Ta gärna hjälp av en kompis så kan den ena mata färsen och den andra sköta fjälstret
- Lär dig mer om olika sorters korv i korvskolan:
- Lilla korvskolan: Falukorv, prinskorv och wienerkorv
- Lilla korvskolan: Isterband, medvurst och salami
- Lilla korvskolan: Stångkorv, salsiccia, och merguez
Rekommenderade recept med korv:
Apelsin- och timjankorvar med sting
Pot au feu med rotfrukter, lök och kryddig lammkorv
Kryddig lammkorv med stomp på gula ärter och gurksallad
Kryddig korv med tomat- och kikärtscouscous
Det finns många bra bloggar med goda korvrecept och tips på hur man gör korv! Spana in tipsen nedan;
Video på hur man gör egen korvStora guiden till korvstoppning4 lyxiga toppings till korv med bröd
Surkålsmacka med kryddig korv och senapskräm
Krämig pasta med korv och champinjoner