Korv för hela slanten denna vecka

Svenskt Kött är tillsammans med Från Sverige och LRF stolt partner till Årets Kock – svenska mästerskapet i professionell matlagning. Denna vecka, under finalen av Årets Kock, är en av tävlingsuppgifterna att göra korv. Därför vill vi så klart passa på att lyfta denna fantastiska råvara.

Att göra egen korv är ett klassiskt hantverk och något man tycker en vinnare av Årets Kock ska kunna behärska. I tävlingen får man fritt välja form, storlek och smaksättning samt vad korven ska innehålla – och förstås se till att korven passar med övriga råvarorna i maträtten. 
Läs mer om tävligen här. När man gör egen korv därhemma är det naturligtvis samma saker man ska tänka på även då. Hur stora ska korvarna vara? Vad ska de innehålla för typ av kött och hur ska de smaka? Längre ner på sidan hittar du några smarta tips till om du vill göra egen korv.

Korv i butik

Självklart måste man inte göra korven själv. Idag finns ett stort och varierat utbud av olika sorters korvar att välja mellan i butik. Flera korvar som ursprungligen har ett internationellt ursprung tillverkas också idag i Sverige – naturligtvis av svenskt kött. Ibland kan de ha något förändrade kryddningar i receptet, till exempel kabanoss, merguez och salsiccia. Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter 
märket Kött från Sverige. Ett enkelt sätt att variera middagens smaker kan alltså vara att välja en lite kryddigare korv.

Korv är ett resurssmart alternativ

För att det ska vara resurssmart och hållbart att äta kött behöver allt på hela djuret tas tillvara – inget får gå tillspillo! Hållbarhetstänket nose-to-tail, handlar i korthet om att inte slösa något av köttet. Mindre bitar som blir över vid styckningen är perfekt att göra korv av. Det gäller alla typer av köttslag; nöt, lamm, gris mm. Allt går nämligen att göra korv av. När man gör korv kan man också blanda upp köttet med annat från växtriket så som spannmål, potatis eller bönor.

 

Några tips när du gör egen korv

  • Du kan göra korv med en manuell kvarn men det är enklast med en automatisk köttkvarn med korvhorn
  • Fjälster kan man hitta i välsorterade mataffärer, i köttbutiker eller beställa från nätet
  • Tänk på hygienen och använd gärna plasthandskar
  • Kyla är mycket viktigt vid hantering av färs
  • Ta gärna hjälp av en kompis så kan den ena mata färsen och den andra sköta fjälstret
  • Lär dig mer om olika sorters korv i korvskolan:
  • Lilla korvskolan: Falukorv, prinskorv och wienerkorv
  • Lilla korvskolan: Isterband, medvurst och salami
  • Lilla korvskolan: Stångkorv, salsiccia, och merguez

 

Rekommenderade recept med korv:

Falukorvsgryta med grönsaker

Apelsin- och timjankorvar med sting

Pot au feu med rotfrukter, lök och kryddig lammkorv

Kryddig lammkorv med stomp på gula ärter och gurksallad

Lammkorvspaj med spenat

Kryddig korv med tomat- och kikärtscouscous


Det finns många bra bloggar med goda korvrecept och tips på hur man gör korv! Spana in tipsen nedan;

Video på hur man gör egen korvStora guiden till korvstoppning4 lyxiga toppings till korv med bröd

Klassisk korvstroganoff

Surkålsmacka med kryddig korv och senapskräm

Krämig pasta med korv och champinjoner

Korv- och potatisgryta

Parmesandressad grönkålssallad med isterband

Korvlåda med blomkål och broccoli

Aktuellt

Blir man sjuk av kött?

Blir man sjuk av kött?

Hur ska man tolka forskningsrapporter kopplat till livsmedel och hälsa? Kan man verkligen säga att man blir sjuk av kött?

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen