Följ Årets Kock tillsammans med Matgeek och Svenskt Kött

Finalen av Årets kock går av stapeln inom kort. Under två intensiva dagar tävlar finalisterna i Annexet på Globen i Stockholm. Svenskt Kött samarbetar med youtubern Johan “Matgeek” Hedberg som filmar och sänder direkt från tävlingen. Följ hans kanaler för att se vad som händer under tävlingsdagarna.

Den 12 till 13 september är det final i Årets Kock, SM i professionell matlagning. Åtta finalister tävlar i flera moment den första dagen och fyra av dem går vidare och tävlar den andra dagen. Svenskt Kött är tillsammans med Från Sverige och LRF stolt partner till Årets Kock.

Korv som tävlingsuppgift

I år är en av tävlingsuppgifterna under den första tävlingsdagen korv. Svenskt Kött lyfter temat med hjälp av Matgeek och bjuder in gäster till en direktsändning i Från Sveriges monter klockan 12:00 på fredagen. Det blir ett samtal om korv och hållbarhet mellan Matgeek och gästerna Benny Granqvist från Scan, Lars Hansson från Bjärhus Gårdsbutik, Jeanette Elander som är grisbonde på Äs gård i Västerås, Klas Lindberg som är krögare Restaurang Portal Stockholm samt Thomas Kanestad från Stensåkra Charkuteri & Deli.

» Här kan du följa Johan Hedberg under de två dagarna

– Att göra korv är ett klassiskt hantverk som vi tycker att en vinnare av Årets Kock ska behärska. Uppgiften är ganska fri och det ska bli otroligt spännande att se vad finalisterna väljer för innehåll, form, storlek och smaksättning på sin korv. Och såklart hur korven harmoniserar med övriga råvaror i rätten, som också är valfria för de tävlande, säger Tom Sjöstedt, Lilla Ego och tävlingsledare Årets Kock 2019.

Häng med och träffa branschen på plats

Det går bra att besöka finalen i Årets Kock både den 12 och 13 september på Annexet i Stockholm. Den 12 september är en branschdag. Den 13 september är även öppen för allmänhet.

Under finalen finns möjlighet att möta branschkollegor, lyssna på intressanta samtal på temat förändrade beteenden samt äta gott och mingla på ”after tävling”. Hela finalprogrammet leds av Lydia Capolicchio.

» Anmäl dig som besökare till tävlingen här

Finalisterna i Årets Kock 2019

Bland årets finalister finns både kockar med lång tävlingserfarenhet och desom debuterar i Årets Kock:

  • Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg
  • Christian Siberg, Swedish Taste i Stockholm
  • Lars Niklasson, Lilla Ego i Stockholm
  • Louise Johansson, Taste by Louise i Kungälv
  • Daniel Müllern, Unilever Food Solutions i Ystad
  • Jonas Lagerström, Etoile i Stockholm
  • Ola Wallin, SK Mat & Människor i Göteborg
  • Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur i Malmö

Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.

På finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer och självklart allmänheten. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock.

» Här hittar du program och mer information om Årets Kock 2019

Aktuellt

Nästan alla i Sverige äter kött

Nästan alla i Sverige äter kött

Ny undersökning visar att nästan alla i Sverige mellan 18 och 84 år äter kött och instämmer i att svenskt kött gynnar lokala bönder och svensk matproduktion.

Är vegetariskt bättre för miljön?

Vegetariskt bäst för miljön?

I Malmö stad är enda alternativet vegetariskt för konferenslunchen numera, men är det verkligen bäst för miljön?

Scroll to Top