Gastronomi i veckor med Stella och Årets Kock

Den 16 september är det final i Årets Kockelev, den 17 september final i Årets Kock och den 21 september är det Stellagalan.

Gastronomi i veckor med Stella och Årets Kock

Under loppet av en vecka sker två av Sveriges största gastronomiska händelser. Åtminstone för alla  som på något sätt har koppling till restaurangvärlden. Hela tre utmärkelser sänds digitalt, Årets Kock, Årets Kockelev och Stellagalan.

Den 16 september är det final i Årets Kockelev, den 17 september sker finalen i Årets Kock och den 21 september är det Stellagalan. För att toppa detta arrangeras också flera initiativ som “Årets Kock Talks” och “Årets Kock Pod” samt “Gastroveckorna” under mer än en vecka. 

Årets Kockelev 2019 Eric Hristov, Jämtland gymnasiet Wargentinskolan, tillsammans med sin commis.

Årets Kockelev 

Under våren hölls kvalificeringstävlingarna till Årets Kockelev för årskurs 3 på restaurangskolor runt om i Sverige och har tagit del juryn av många fina bidrag. 

-Vi har fått se och smaka på så många fina bidrag av ambitiösa kockelever och det har varit en tuff utmaning att välja ut de bidrag till finalen.  Det är roligt att se tävlingsviljan och engagemanget hos eleverna som är framtidens kockar, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets Kockelev. 

Finalen i Årets Kockelev sker den 16 september, dagen innan finalen i Årets Kock. Finalisterna i Årets Kockelev.

Årets Kockelev är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt utbilda och inspirera framtidens kockar. 

Finalisterna i Årets Kock 2020

Årets Kock veckan 

Förutom att kora Sveriges bästa kock i SM i professionell matlagning bjuds det på flera digitala aktiviteter inom gastronomi och näringsliv för hela branschen.  

I Årets Kock Talks leder Per Schlingmann samtal mellan krögare, kockar, producenter, bönder, leverantörer och andra intressanta gäster under temat nystart. 

– Det känns extra viktigt i år att göra en nystart för branschen med tanke på det rådande läge vi har säger Andreas Stenberg, vd Årets Kock. 

I Årets Kock Podden intervjuar kockprofilerna, Stefan Ekengren och Tea Malmegård finalisterna samt även tävlingsledare Tom Sjöstedt och juryordförande Tommy Myllymäki. 

Finalen i Årets Kock – där 8 kockar gör upp om titeln Årets Kock 2020 – livesänds i TV4 Play, samt eftersänds i Sjuan. Finaltävlingen kommer att pågå under hela dagen den 17 september. Programledare är tv-kockprofilerna Tareq Taylor och Tea Malmegård. Finalisterna i Årets Kock

Stellagalans juryordförande

Stellagalan tar initiativ till Gastroveckorna 

Stellagalan som sedan 2018 synliggör de mest meriterade och ambitiösa kvinnorna inom gastronomin och bygger broar mellan mentorer och unga i branschen, blir också den helt digital i år. Den sänds via Youtube den 21 september med början kl 19.00. Nominerade till Stellagalan 2020.

– Stellagalan är extra viktig i år, vi får inte glömma jämställdheten i bruset av pandemin, säger Titti Qvarnström, juryordförande för Stella Kock. 

Stellagalans uppmanar också alla initiativ i branschen att stötta varandra genom initiativet Gastroveckorna. De vill stötta restaurang- och besöksnäring i hela Sverige och bidra till ett nytt gemensamt fokus. Därför har styrelsen för Stellagalan startat Gastroveckorna ett upprop för gemensamma insatser för att hjälpa företagen inom gastronomin. Utifrån Stellagalans initiativ skapas nu en gastronomisk vecka för event inom mat och dryck – med start på Skånska Drycker i Malmö 12 september. Du hittar de event och de initiativ som valt att delta i en lista på denna sida. Senare i höst kommer även Stellagalans jämställdhetsforum genomföras i Malmö. 

Svenskt Kött är stolt partner till både Stellagalan och Årets Kock. 

Aktuellt

Flankstek teriyaki med nudel och grönsakswok

Är kött dåligt för hälsan?

Ofta framställs rött kött som cancerframkallande och att det är ett livsmedel att undvika. Men stämmer det? Eller är kött bra för hälsan?

Glömt lamm med pasta, gremolata och riven ost

Våra bästa tips på recept för höstlovet

Här är våra bästa tips på recept för höstlovet som ger inspiration och hjälper dig med maten. Långkok på lamm, snabb och god vardagsmat eller tips för utflykten.

Scroll to Top