1983 korades
den allra första vinnaren av tävlingen Årets Kock – SM i professionell
matlagning. Snart avgörs tävlingen för 30:e gången. Den 8 februari i Stockholm
Waterfront avgörs vem som blir näste vinnare av Årets Kock – Sveriges mest
prestigefulla matlagningstävling.
Svenskt Kött sponsrar Årets Kock
Som en av sponsorerna till Årets Kock finns Svenskt Kött på plats med styckningsscheman för restaurang, och provsmakning av svensk unggris.
Årets
finalister
De sex finalister som tävlar om vinnartiteln är:
- Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm
- Leo Frodell, Storstad, Stockholm
- Martin Hansen, Grand Hotel, Lund
- Jesper Bogren, Swedish Taste, Göteborg
- Johan Backéus, Restaurang Lux, Stockholm
- Martin Brag, Pontus Catering, Stockholm
Rösta på din favoritkock
Folkets favorit är omröstningen där allmänheten får utse sin
favorit bland de sex finalisterna i Årets Kock 2013. Folkets favorit
utses genom en röstning som är öppen för alla på Facebooksidan för Årets
Kock. För att rösta fram din favorit ”gillar” du kocken på
Facebook-sidan.
Röstningen avslutas fredag den 8 feb 2013 kl 14.30.
Folkets favorit utnämns på finalen i samband med att juryn för Årets
Kock utser den officiella vinnaren.
Sändningstider
Här på vår webbplats och på www.aretskock.se kan du hela
tävlingsdagen följa kockarnas kamp i finalen av Årets Kock 2013. Direktsändning
från tävlingen varvas med inslag och intervjuer med personer på plats.
09.00-10.00
Sändningen börjar, presentationer av finalisterna i köken.
10.50-12.30 Finalisterna levererar första rätt till juryn.
12.50-14.30 Finalisterna levererar andra rätt till juryn.
15.00-16.00 Prisutdelning, vinnaren av Årets Kock 2013 koras
Efter
finalen finns på http://www.youtube.com/aretskockSE klipp från
backstage, intervjuer med finalister och jury och mycket annat.
Tävlingsuppgifter
Under
finalen har finalisterna två tävlingsuppgifter att lösa. Den ena är att skapa
en varmrätt utifrån en råvarukorg där en av ingredienserna är dovhjort.
Resterande råvarukorg presenteras för finalisterna på morgonen strax innan
tävlingen. Den andra uppgiften är en modern
restaurangrätt, med nutida matlagning anpassad efter den
moderna gästens behov, på huvudråvaran fjällröding.
Denna rätt har finalisterna fått förbereda och träna på.
Den första tävlingsrätten ska
tillagas på tre timmar utifrån en råvarukorg vars innehåll de tävlande
får ta del av strax innan finalen.
Den andra tävlingsrätten ska skapas utifrån årets huvudråvara fjällröding.
Den uppgiften får de tävlande börja förbereda redan nu. Övriga
tävlingsvillkor är att det ska vara en modern restaurangrätt, råvarorna
ska i möjligaste mån vara svenska och ekologiska samt att minst en
ekologisk mjölkprodukt utöver smör ska ingå.
30 år av kulinarisk vision
Årets Kock grundades 1982 och firar nu 30 år. Tävlingen grundades av
branschorganisationen Svensk Mjölk och Tore Wretman, Gastronomiska
Akademien. Syftet var bland annat att höja statusen på kockyrket, öka
matlagningsintresset och öka det svenska kökets renommé. Samtliga dessa
mål har nu uppnåtts med råge. Idag har Årets Kock officiell SM-status,
är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling samt en självklar
mötesplats för den professionella matbranschen.
Fakta om finaldagen
- När: Den 8 februari
- Tid: 09.00 – 15:30
- Plats: Stockholm Waterfront
- Adress: Nils Ericsons plan 4
- Öppet för press, branschfolk och hejarklack!
- Program: Tävlingen pågår mellan 09.00 och 14:15. Prisutdelning ca kl 15:00.
- Konferencier: Rikard Nilsson, Årets Kock 1991 och Anders Dahlbom, Årets Kock 1993