Även om maten har blivit något dyrare så lägger vi allt mindre pengar på mat – och mer pengar på sånt vi kanske inte behöver.
Under de senaste åren har det rapporterats mycket om att maten har blivit dyrare. Inflation, höga räntor, höga elpriser och högre pris på drivmedel har gjort att vi har mindre pengar kvar i plånboken. Samma prisökningar påverkar också våra matproducenter. Det kostar mer att producera mat, både för bonden och för industrin – vilket såklart har lett till ökade matpriser.
Men frågan är hur mycket dyrare har maten egentligen blivit? När Jordbruksverket tittade på den frågan såg man att livsmedelspriserna faktiskt ökat mindre än inflationen det senaste året. De skriver vidare att det innebär att livsmedel blivit billigare jämfört med genomsnittet för samtliga varor och tjänster som hushållen köper. Även om det känns i plånboken för de flesta så har maten alltså inte ökat så mycket i pris som man kan tro.
Gör vi istället en historisk jämförelse så har vi aldrig lagt så lite pengar av vår inkomst på mat som vi gör nu.
– Om vi hade lagt lika stor andel på livsmedel i dag som vi gjorde i början av 1900-talet hade hushållens utgifter för mat varit cirka 16 000 kr per månad. I stället köper hushåll idag livsmedel för ungefär 4 600 kr per månad, och har i stället ökat sin konsumtion av andra varor, säger Karin Brynell som är vd för Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.
Vi lägger mycket pengar på utrymmesmat
Så vilka livsmedel lägger vi våra pengar på? En tredjedel av matbudgeten läger vi faktiskt på sötsaker, sötade drycker, kaffe, te, choklad och alkohol. Vi lägger alltså en tredjedel på sånt som är gott och som vi såklart ska unna oss men som kanske inte alla gånger är bra för oss.
Högre kostnader gör att vi behöver prioritera, vad prioriterar du att lägga pengar på?
Bra mat måste få kosta
Det finns få frågor som engagerar så mycket som mat. Vad vi ska äta, hur den ska produceras, om den är bra eller dålig, billig eller dyr. Vi vill gärna att maten ska vara god, nyttig, hållbar och helst billig. En kombination som så klart inte alltid går ihop. Bra mat kostar ofta mer.
I Sverige ska vi vara stolta över den mat vi producerar. Den är god, trygg, och producerad med ett djurskydd i världsklass, med hänsyn till miljön och genom sjyssta arbetsvillkor. Med alla de mervärdena som man får på köpet så kostar den så klart lite mer.
Nästa gång du handlar mat eller äter ute, kom ihåg allt du får på köpet när du väljer svensk mat.