Snart kommer ursprungsmärkning av kött på restaurang

Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter för ursprungsmärkning av kött på restaurang.
Snart kommer ursprungsmärkning av kött på restaurang

Är du en av dem som undrar eller till och med frågar om ursprunget på köttet när du går på restaurang? Då är du i gott sällskap, tre av fyra vill veta var köttet kommer ifrån när de äter ute. Den som någon gång har ställt den frågan vet att man tyvärr inte alltid ett tillfredställande svar, men nu ska det bli ändring på det. Snart kommer ursprungsmärkning av kött på restaurang bli verklighet. Regering har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera konsumenter om ursprungsland för köttet de serverar.

Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning. Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande från regeringen.

Det ska var lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på restaurang som det idag är i butik skriver regeringen i sitt pressmeddelande. Idag finns det EU-regler om att köttet som säljs i butik ska märkas med ursprung, men liknande regler för restaurang och storkök saknas i dagsläget.

Uppdraget till Livsmedelsverket

Uppdraget till Livsmedelsverket innebär att ta fram föreskrifter om att restauranger och storkök ska informera sina gäster om ursprungsland för köttet i måltiderna de serverar. Regeringen poängterar att det är viktigt att den administrativa bördan ska vara så liten som möjligt för företagen, kommunerna och regionerna. Ett exempel på att underlätta den administrativa bördan är att information om ursprungsland kan få ges muntligen till restauranggästen. Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2024.

Varför ska man servera svenskt kött?

Men varför är det viktigt att få till en ursprungsmärkning? Är det någon skillnad på svenskt kött och kött från andra länder?

Här i Sverige har vi bra förutsättningar för animalieproduktion. Vi har god tillgång på vatten och det finns mycket mark som endast kan användas för bete eller foderproduktion samtidigt som de betande djuren gynnar den biologiska mångfalden och de odlade gräsmarkerna binder kol i jorden.

Dessutom har Sverige en av världens mest omfattande djurskyddslagar. Den utgår från att djuren ska ha möjlighet att bete sig så naturligt som möjligt vilket resulterat i friska djur och att Sverige för 13:e året i rad har lägst användning av antibiotika inom djurhållningen inom hela EU.

Sist en inte minst ska vi också komma ihåg det finns stor potential att öka den svenska livsmedelproduktionen – både den vegetabiliska och den animaliska. Genom att välja svenska livsmedel kan du bidra till en livskraftig, säkrare och mindre sårbar livsmedelsförsörjning. Med märkningen som är på gång så blir alltså möjligheten att välja ännu enklare.

Aktuellt

Grillad fläskkarré

Kopplingen mellan rött kött och diabetes

Den senaste tiden har det diskuterats i media kring kopplingen mellan att äta rött kött och utveckla diabetes typ 2. Detta till följd av nya vetenskapliga artiklar på temat.

Rulla till toppen