Vinnare i årets gastronomiska tävlingar

Årets Kockelev, Årets Kockelever, Årets Kock och Årets Stellor har under senaste veckan utsetts i finaler och gala.
Ludwig Tjörnemo Årets Kock 2020

Årets Kockelev, Årets Kockelever och Årets Kock korades under onsdagen och torsdagen i rafflande finaler. Och under Stellagalan som sändes under måndagskvällen korades en rad kvinnor inom gastronomin. 

Årets Kock 2020 är Ludwig Tjörnemo från Stockholm

Ludwig Tjörnemo blev på torsdagkvällen Årets Kock 2020 efter en lång dag med tävlingsråvaror som kanin, blåmusslor och kronärtskocka. Den nye svenske mästaren i professionell matlagning är 28 år och kommer från Stockholm. Han arbetar på Unilever Food Solutions och kom trea i Årets Kock 2018.  På andra plats i årets tävling kom Ola Wallin och på tredje plats Christian Siberg. 

– Det känns bra! Så länge man vågar och tror på sig själv så går det vägen, säger Ludwig Tjörnemo.   

– Tävlingen i år höll absolut högsta nivå, framför allt den kalla kaninen! Det var hög kreativitet och mycket glädje. Ludwig är en värdig vinnare och man ser tydligt att erfarenhet, mycket träning och envishet tar en högst upp på pallen, säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2020.   

Dackeskolan starka i Årets Kockelev och Årets Kockelever

Vinnare i Årets Kockelev 2020.

Vinnare i tävlingen för ÅK 3, ”Årets Kockelev” blev Anton Lindqvist Hesselgren, Bromangymnasiet i Hudiksvall. På andra plats kom Erik Norrblom, Stockholm Hotell & Restaurangskola och på tredje plats Nils Björsten, Dackeskolan i Mjölby. I tävlingen för ÅK 2, ”Årets Kockelever” vann Disa Engdahl och Simon Ahlström från Dackeskolan i Mjölby. Totalt deltog 8 finalister respektive 8 lag i de bägge tävlingarna.

En bland flera tävlingsuppgifter för ”Årets Kockelev” var att laga en valfri rätt på karré av linderödsgris.

Stellagalan finns på Youtube

Vinnare Stellagalan 2020
Vinnarna i Stellagalan 2020

Stellagalan, som lyfter de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi, kunde måndagen 21 september visa upp tio nya pristagare, allt från bartenders och kockar till konditorer och servis.

På plats på galan på A house och Omaka i Stockholm var vinnare, sponsorer, Stellagalans styrelse samt ett filmteam som spelade in och sände galan.

– Vi tycker det är viktigare än någonsin att lyfta de kvinnliga stjärnorna i branschen detta år, säger Anette Rosvall, Stellagalans talesperson. När vi i somras tog tempen på jämställdheten inom gastronomin blev det tydligt att vi behöver fortsätta kämpa för att kvinnor ska få plats.

Svensk Kött är stolt partner till både Årets Kock och Stellagalan.

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Rulla till toppen