Ladda upp med recept på värmande grytor

Gryta är smidigt, värmande och gott. Laga en stor omgång till hela familjen och till matlåda dagen efter. Här hittar du recept på värmande grytor.
Burgundisk skinkgryta

Smidigt, värmande och gott

Gryta är smidigt, värmande och gott. Särskilt den här tiden på året då det kan vara ruggigt, blåsigt och kallt. Varför inte laga en stor omgång till hela familjen samt till matlådor dagen efter? Här bjuder vi på sju smarta tips samt goda recept på värmande grytor.

Har du tänkt på att en gryta är riktigt svinn-smart mat? Här kan du nämligen ta tillvara på de styckningdetaljer som kräver lite mer tid i grytan och som vinner på att stå och puttra på spisen lite längre. Man behöver trots allt inte använda de allra stiligaste och dyraste styckningsdetaljerna – grytbitar, stekar och lägg är utmärkt i en gryta. Både framdels- och bakdelskött är kanon i grytor, det vill säga sånt man kanske inte alltid väljer till helgens finmiddag.

Vill du minska ditt matsvinn kan man använda sig av de råvaror i kylen och skafferi som börjat bli trötta eller håller på att passera bäst före. Även sånt som legat lite för länge i frysen är perfekt att ha i grytan – här märker man ju nämligen inte så lätt att de kanske börjat bli lite trötta eller tappa smak.

7 tips när du ska laga gryta:

  • Bryn gärna köttet innan du har ner det i grytan. När du bryner kött får du en yta på köttet som ger god smak.
  • Bakdelskött behöver ofta längre tid i grytan eftersom det är muskler som fått jobba hårt och därför ger ett kött med grövre fibrer – låt grytan koka upp och dra sedan ner värmen. Låt den gärna småputtra i minst 2 timmar.
  • Gör gärna grytan i förväg, till och med dagen innan. Detta gör att grytan blir ännu bättre dagen därpå eftersom vätskan fått gå in i köttet.
  • Har du bråttom? Använd en tryckkokare. I en tryckkokare kan du få till en mör gryta på under timmen, trots att du använder grövre detaljer.
  • Variera smakerna på grytan dagen efter. Kör en ganska neutral smaksättning när du lagar grytan. När du värmer den dagen efter adderar du andra smaker; exempelvis curry, saffran eller rökt paprikapulver.
  • Komplettera grytan med korv eller bacon som båda är utmärkta smaksättare som adderar extra fett. Fett är ju som bekant en smakbärare.
  • Välj svenskt kött! Då bidrar du till så mycket mer än bara bra kött och god smak. Här kan du läsa mer om varför det är så viktigt att välja svenskt kött.

Mer läsning

Bräsera eller grytsteka

Bräsera innebär att man först bryner råvaran i fett och lägger över den i en gryta, späder med vätska och låter det sjuda klart under lock på spisen eller i ugnen.

Lamm styckning

Styckningsdetaljer

Här finns fakta om alla styckningsdetaljer av gris, nöt, lamm och kalv. Var de sitter på djuret, hur man tillagar dem på bästa sätt och så förstås tillhörande recept.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top