Vad kan man göra med de olika styckningsdelarna?

I torsdags förra veckan släppte Svenskt kött tre, nya, efterlängtade styckningsscheman: Nöt, Gris och Lamm.

Med pÃ¥ dem finns till allas vÃ¥r stora glädje flera ”nya” styckningsdetaljer. Ja, det är ju inte sÃ¥ att vÃ¥ra djur ser annorlunda ut nu. Men vi kanske mÃ¥ste ta nÃ¥gra steg bakÃ¥t i tiden och börja ta tillvara delar som var ”ädla” förr, till exempel njurtapp, fjäderbladsbog (luffarbiffen), bogrulle, triangelstek, kÃ¥llapp (tunnbringa). Även den fantastiska kinden har fÃ¥tt sin plats pÃ¥ styckningsschemat, bÃ¥de för nöt och för gris.

Även den fantastiska kinden har fått sin plats på styckningsschemat

På lamm, nöt och gris har inte bara anatomin tagits fram, utan också en massa råd och tips på hur man kan skära de nya detaljerna och hur man kan stycka ur fler detaljer. Som vi som konsumenter sen skall kunna hitta i våra butiker och på restaurang.

Detta kommer förhoppningsvis att resultera i fler olika detaljer, i olika prisnivåer, som passar till olika ändamål och de svenska bönderna kan få ut ett lite högre pris från varje enskilt djur än när man maler ner de här detaljerna till färs.

Så vad gör vi då med de här nya detaljerna?

Nöt

  • Kinden – fantastiskt god rödvinsbrässerad!
  • Rostlock – med kappa kan med fördel stekas krispig som ett stort ankbröst, där man tack vare fettkappan fÃ¥r en otroligt saftig köttbit
  • Bogrulle – fantastisk detalj att nattsteka
  • Fjädebladsbogen, njurtappen och triangelstek – fantastiska nu inför sommarsäsongen att landa pÃ¥ grillen. Antingen precis som de är med bara salt och peppar, alternativt en kryddig rubb eller med en smaskig grillolja

Gris

  • Även pÃ¥ grisen har vi en fantastisk kind, som passar sig ypperligt för diverse lÃ¥ngkok
  • Bakläggen styckad som en pingvinklubba blir perfekt pÃ¥ grillen i sommar, efter ni kokat den mör, kylt ner och glazerats upp med t ex honung, chili, citron salt & peppar
  • Kan vi redan nu i sommar fÃ¥ se detaljstyckade skinkor ute i butikerna sÃ¥ kommer vi att ha flera sköna, grillvänliga detaljer där kryddiga rubbs kommer väl till pass, tex rostbiff, fransyskan, rullen och innanlÃ¥ret

Lamm

  • Nu har fläskflintan gjort sitt – sommaren 2012 kommer lammflintan att erövra världen! Det var ett skämt! Men om ni inte har testat sÃ¥ tycker jag verkligen att ni mÃ¥ste prova!
  • InnanlÃ¥ret pÃ¥ lammet passar sig alldeles utmärkt som stek för tvÃ¥ personer
  • Och som med grisen om man detaljstyckar skinkan sÃ¥ har vi fler detaljer i vÃ¥ra diskar att välja pÃ¥! Exempelvis passar fransyskan jättebra som grillskivor

Hoppas att ni finner något riktigt gott svenskt kött att grilla i Valborg!

Rulla till toppen