Året lider mot sitt slut och många vill fira in det nya året med en riktigt festlig och lyxig middag. Den allra lyxigaste detaljen för många är svensk oxfilé, men vad kan man välja för kött istället för oxfilé?
Varför är oxfilé dyrt?
Oxfilé är en väldigt exklusiv detalj, som bara utgör 1,3 procent av slaktkroppen på nötdjuret. Därför är efterfrågan ofta större än tillgången så här runt nyår. Det gör oxfilén till en av de dyraste detaljerna i köttdisken.
Kött istället för oxfilé
Så vad kan man välja för kött istället för oxfilé? Biff och entrecôte känner de flesta till som lyxiga ersättare, men det finns många fler detaljer från nöt, såväl som gris och lamm, som är fina och möra och som passar bra att ersätta med.
Fördelen med att välja andra mer ovanliga styckdetaljer är det lägre priset och att det bidrar till att man kan ta tillvara på hela djuret. En köttdetalj med grövre fibrer och mer insprängt fett kan bli smått sensationell om man ger kärleken den behöver.
Nötkött att välja istället för oxfilé
Rostas, som också kallas rostbiffsfilé och styckas ut ur rostbiffen, är en prisvärd detalj med likvärdiga egenskaper och utseende som en oxfilé. Denna kan du tillaga på exakt samma vis som en oxfilé.
Prova receptet på helstekt rostas med rödvinssås, boeuf bourguignon-garnityr, bakade småtomater, potatis- och jordärtskocksgratäng.
Oxkind, som egentligen inte har mycket gemensamt med oxfilén, är en lyxig detalj som ofta bräseras eller sous vidas till perfektion när det ska serveras på en festlig middag. En oxkind behöver lång tid och låg värme för att tillagas på bästa vis.
Bräserad oxkind med citronpotatispuré och picklad fänkål med rålakrits passar utmärkt att laga till en lyxig nyårsmiddag.
En annan festlig detalj är ryggbiff. Denna är ofta billigare än oxfilé och rostas, men för den delen inte sämre. Tillaga gärna ryggbiffen hel i ugnen så blir den saftig och fin. Får du tag i ryggbiff med fettkappan kvar är det bara ett plus. Tillaga köttet med fettkappan uppåt så att fettet får smälta ner i köttet. När köttet är tillagat skär du bara bort fettet och skivar köttet i lagom bitar.
Vi rekommenderar stekt biff med rostad märg, broccolikräm och senapssky som passar fint när man vill ha festmat med kött.
Lyxiga rätter med lamm
Lammkött är också riktigt festligt att servera på nyårsafton. Lammrostbiff är en storleksmässigt mindre detalj som man tillagar hel. Denna blir saftig och fin och kan med fördel smaksättas med rosmarin, timjan och vitlök. Skiva köttet när det är tillagat och har fått vila. Lite beroende på vad man har för övriga tillbehör brukar en lammrostbiff räcka till ungefär två personer.
Lyxiga recept med lamm
- Lammrostbiff med smörsvängda betor, sky och getost
- Helstekt lammentrecôte med kryddsmör
- Stekt lammfilé med rödvinssås
- Ugnsbakad lammytterfilé med potatispuré, råkorv och rödvinssky
Griskött passar också till fest
Griskött kan bli minst lika festligt som oxfilé, och den snarlika kompisen fläskfilé väljer många som vill ha ljust kött till nyårsmiddagen. Men varför inte prova kotlettrad istället?
Det vill säga fläskkotlett i hel bit. Fläskkotlett kan man köpa både skivad och hel – med och utan ben samt med eller utan svål. Hel fläskkotlett i bit, som också säljs som fläskytterfilé, blir väldigt saftig, har god smak och blir inte lika lätt torr som en fläskfilé kan bli vid för lång tillagning.
Grisrecept på kotlettrad och fläskfilé
Välj svenskt kött oavsett detalj
Oavsett vilken styckningsdetalj du väljer till nyårsafton, välj kött från Sverige. Är köttet märkt med den blå-gula dekalen Kött från Sverige kan du vara säker på att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige samt att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad här. Att välja svenskt kött har flera fördelar.