​Julens goda smaker – en mix av traditionellt och nytt

Svenska råvaror och traditionella smaker med fräscha inslag av grönt och krispigt – så vill jag ha min mat-december. Jag gillar de gamla traditionerna men är nyfiken på nya smaker och vill gärna komplettera och variera med nya spännande recept.

Svenska råvaror och traditionella smaker med fräscha inslag av grönt och krispigt – så vill jag ha min mat-december.

Jag äter helst min rödkål rå; finstrimlad och krispig med granatäpple, valnötter och bitar av apelsin. Jag gillar skinka, hemlagade köttbullar och några varianter av kallskuret. Den grova skånska senapen är ett måste, och tunt rågknäcke med några skivor vällagrad cheddar, gärna toppat med ett skivat fikon.

Eftersom jag numera bor på Västkusten är det mycket fisk och skaldjur på julbordet. Min favorit är den kallrökta laxen. Musslor är också trevligt. En daglig promenad är också ett måste för att må bra och njuta av den goda maten.

Svenskt kött-märket är bra för att slippa leta alltför länge efter informationen.

Svensk julskinka är självklart val för många, och jag hoppas att det är lika enkelt att välja när det kommer till annan chark. Vissa varumärken som ser väldigt svenska ut kan ha annat ursprung och ibland får man läsa det finstilta för att se var köttet kommer ifrån. Svenskt kött-märket är bra för att slippa leta alltför länge efter informationen.

Visst kan det vara svårt att hitta en balans mellan alla julbord och glöggfikor, men ofta är det inte maten som är problemet utan snarare alla sötsaker och drycker som gör att det blir för mycket. 

Många oroar sig för att gå upp i vikt i december. Visst kan det vara svårt att hitta en balans mellan alla julbord och glöggfikor, men ofta är det inte maten som är problemet utan snarare alla sötsaker och drycker som gör att det blir för mycket. 

Julmat behöver inte alls vara överdådig, flottig och kaloristinn. Satsa på upplevelser av smak och färg istället. Om vi tillfredsställer sinnena med fräscha smaker, kryddiga dofter och vackert dukade bord kan vi bli nöjda och belåtna istället för att äta tills vi är sprickfärdiga.

Använd alla sinnen – och bli mätt på mindre!

Ett tips för både hälsa och klimat är att ta ett varv runt julbordet för att se vad som finns innan du börjar ta för dig av maten, och att sedan bara ta av dina absoluta favoriter. Då blir det inte lika mycket mat på tallriken, du behöver inte äta tills du är proppmätt och du behöver inte slänga mat som du inte orkar äta upp. Använd alla sinnen – och bli mätt på mindre!

Våga prova något nytt på årets julbord – kanske blir något av dessa recept en ny favorit hos dig:

Lagom till luciahelgen vill jag gärna tipsa om några smakrika munsbitar som passar fint till glöggen – som ett välkommet avbrott till pepparkakor med ädelost och de baconlindade dadlarna. En finstämd mix av salt, sött, kryddigt och krispigt gör ditt glöggmingel till en riktig snackis!

Scroll to Top