Det envisa ryktet om att lamm ”smakar kofta” är helt obefogat. Det härrör troligen från tiden då man åt mycket gammalt fårkött och även hade en sämre hantering av köttet vid slakt. Får är numera sällsynt men kan bli mycket gott för de som gillar tydliga smaker, i till exempel rätter som får i kål.
Den klassiska franska smaksättningen med vitlök och rosmarin eller andra kryddörter gillas av många, men lamm kan kombineras med så mycket mer: spiskummin, svartpeppar, honung, citron, chili, rött eller vitt vin, tomat och paprika är bara några av goda smakkamrater.
Recept på hela djuret
I receptbanken finns recept på styckningsdetaljer från hela lammet, allt från lammytterfilé och lammrostbiff till njure, bog och bräss. Prova något nytt och bidra till resursklok matlagning på hela djuret.
- Lammgryta på rosmarin och svamp
- Lammlever i crème fraiche-sås
- Helstekt lammentrecôte
- Lammstek med gremolata och grönskasröra
- Helstekt lammsadel
- Stekt lammfilé med rödvinssås
- Vindaloo – indisk gryta med lammbog
- Dillkött på lamm
- Currygryta med lamm
- Friterad lammbräss på ljummen sallad
- Fetaostfyllda lammfärsbiffar med citronyoghurt
- Filéspett med rostad paprikasallad och grillad bakpotatis
- Helstekt lammrostbiff med potatisgratäng
- Bräserad lammtunnbringa med rotsaker
Uppfödning
Det svenska lammköttet kommer vanligtvis från djur mellan ett halvt till ett år gamla. Den effektivare styrningen av produktionen har resulterat i minskad variation i slaktkropparnas storlek och fettansättning, så att de flesta slaktkroppar nu uppfyller marknadens krav. Det innebär även bättre möjligheter för en optimal styckning och därmed ett bättre utnyttjande av slaktkropparna.
Produktionen av lammkött i Sverige täcker ca 35% av den inhemska konsumtionen. Det skapar ett behov av import av i första hand lammstek, som i stor utsträckning kommer från Nya Zeeland.