Grilla svenskt med Årets Kock Martin Moses

Hur grillar man svinnsmart i sommar? Hur kombinerar man grönsaker med kött på grillen? Grilla svenskt med Årets Kock Martin Moses.
Grilla svenskt med Årets Kock Martin Moses
Martin Moses Årets Kock

När Årets Kock 2019, Martin Moses grillar är han smart och planerar för fler måltider på en gång. Han har också en mängd grilltips sin kockrocksärm som han gärna delar med sig av. Här kan du grilla svenskt med Årets Kock Martin Moses!

Till denna grillsäsong har ett samarbete med Martin gett sju supergoda och varierade grillrecept som räcker länge. Temat är gott kött att grilla av gris, nöt och lamm kombinerat med säsongens gröna tillbehör. Martin har valt olika styckningsdetaljer som är både snabba och långsamma i tillagning, så det går att välja recept efter situation och lust. Dessutom bjuder Martin på många tips för grillningen, men även om tillbehören. 

Grilla svenskt med Årets Kock Martin Moses 

Martin Moses kommer från Växjö och är till vardags kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg. 2018 knep han silvret i Årets Kock och vann alltså hela tävlingen förra året. Hans filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig. 

– När jag tog fram recepten har jag försökt tänka på vad jag själv gillar att grilla. Jag vill gärna grilla annat än bara en köttbit. Grilla grönsaker. Tänka ett steg längre. Alla recepten är ju kompletta rätter där mycket tillagas på grillen. Jag har tagit med mig restaurangtänket och ser alla rätter som en helhet, säger Martin Moses om grillrecepten.  

Ett av recepten är en variant på en av tävlingsrätterna från tävlingen 2019, Grillrökt lammkorv med getostkräm, grillad broccoli och endive.  

– Det är egentligen samma recept på korv som jag använde i finalen till Årets Kock men istället för nötkött så använde jag lamm. Jag ville göra en köttig korv som smakar mycket av huvudråvaran och inte så mycket kryddor. Antingen får man göra en kryddig korv med milda tillbehör eller så gör man en köttig korv med kraftigt smakande tillbehör. 

Martin Moses har också fokuserat på att använda svenska tillbehör i säsong till dessa rätter. 

– Jag har bara valt sommarråvaror, näst intill bara svenska råvaror som man får tag på under grillsäsongen. Det är kul att grilla lite ovanliga styckdetaljer som man får jobba lite med. 

Grillad focaccia på rester från grillen är en annan favorit, ett gott sätt att få användning för mat som blivit över. Inget grillande utan en härligt söt avslutning. Och varför inte tillaga även efterrätten på grillen.  

– Dessertkakan är en liten favorit hemma som tillagar sig själv på eftervärmen på familjens weber när vi grillar. 

» Alla recept, tips och smarta knep till sommarens grill hittar du här!

Martins grillrecept

Långbakad äppelglaserad högrev

Långbakad äppelglaserad högrev

Långbakad högrev som är rimmad och långkokt i en härlig lag för att sedan bli äppelglaserad på grillen och kryddas med korianderfrö och rosépeppar.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top