När Årets Kock 2019, Martin Moses grillar är han smart och planerar för fler måltider på en gång. Han har också en mängd grilltips i sin kockrocksärm som han gärna delar med sig av. Här kan du grilla svenskt med Årets Kock Martin Moses!
Till denna grillsäsong har ett samarbete med Martin gett sju supergoda och varierade grillrecept som räcker länge. Temat är gott kött att grilla av gris, nöt och lamm kombinerat med säsongens gröna tillbehör. Martin har valt olika styckningsdetaljer som är både snabba och långsamma i tillagning, så det går att välja recept efter situation och lust. Dessutom bjuder Martin på många tips för grillningen, men även om tillbehören.
Grilla svenskt med Årets Kock Martin Moses
Martin Moses kommer från Växjö och är till vardags kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg. 2018 knep han silvret i Årets Kock och vann alltså hela tävlingen förra året. Hans filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig.
– När jag tog fram recepten har jag försökt tänka på vad jag själv gillar att grilla. Jag vill gärna grilla annat än bara en köttbit. Grilla grönsaker. Tänka ett steg längre. Alla recepten är ju kompletta rätter där mycket tillagas på grillen. Jag har tagit med mig restaurangtänket och ser alla rätter som en helhet, säger Martin Moses om grillrecepten.
Ett av recepten är en variant på en av tävlingsrätterna från tävlingen 2019, Grillrökt lammkorv med getostkräm, grillad broccoli och endive.
– Det är egentligen samma recept på korv som jag använde i finalen till Årets Kock men istället för nötkött så använde jag lamm. Jag ville göra en köttig korv som smakar mycket av huvudråvaran och inte så mycket kryddor. Antingen får man göra en kryddig korv med milda tillbehör eller så gör man en köttig korv med kraftigt smakande tillbehör.
Martin Moses har också fokuserat på att använda svenska tillbehör i säsong till dessa rätter.
– Jag har bara valt sommarråvaror, näst intill bara svenska råvaror som man får tag på under grillsäsongen. Det är kul att grilla lite ovanliga styckdetaljer som man får jobba lite med.
Grillad focaccia på rester från grillen är en annan favorit, ett gott sätt att få användning för mat som blivit över. Inget grillande utan en härligt söt avslutning. Och varför inte tillaga även efterrätten på grillen.
– Dessertkakan är en liten favorit hemma som tillagar sig själv på eftervärmen på familjens weber när vi grillar.
» Alla recept, tips och smarta knep till sommarens grill hittar du här!
Martins grillrecept
Flankstek chimichurri med Moses kryddsmör och läckra grönsaker
Flankstek chimichurri är kryddad med klassisk sydamerikansk smak och serveras med Moses kryddsmör, chili och stjärnanisinkokta grönsaker.
Grillad upp och ner-kaka med karamelliserad frukt och grillad grädde
Sväng ihop en grillad upp och ner-kaka med karamelliserad frukt och grillad grädde som dessert efter grillmåltiden. Så gott!
Grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök
Detta läckra recept på grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök bara måste provas till sommarens grill.
Grillrökt lammkorv med getostkräm, grillad broccoli och endive
Grillrökt hemlagad lammkorv som serveras med getostkräm, grillad och råmarinerad broccoli, samt endive
Jerkkryddad fläskkarré i salladsblad med grönsaker och ost
Jerkkryddad fläskkarré i salladsblad med grönsaker och ost är ett festligt recept som passar fint när man vill laga något riktigt gott på grillen.
Grillad focaccia med gulärtshummus och grillrester
Grillad focaccia på grillrester med tomat, zucchini, koriander och riven ost samt syrad kål och gulärtshummus.
Långbakad äppelglaserad högrev
Långbakad högrev som är rimmad och långkokt i en härlig lag för att sedan bli äppelglaserad på grillen och kryddas med korianderfrö och rosépeppar.