Pastramimacka på rökt nöthjärta | Svenskt Kött

Pastramimacka på rökt nöthjärta

Har du testat pastramimackan som blev viral? Den ursprungliga pastramin görs på bringa men egentligen går det bra med valfri detalj som passar att tillaga länge i ugn eller genom rökning. Här har vi använt oss av nöthjärta som först fått ligga i rimlag och sedan gnidas in med pastramirub för att slutligen rökas.

Visste du det här om hjärta?

Precis som de flesta köttbitar vi äter är hjärtat faktiskt en muskel, men den räknas ändå till inälvsmaten. Eftersom det är en muskel passar det bra att använda hjärta som många andra köttbitar, i just det här receptet har vi rökt hjärtat och gjort en pastramimacka av det.

Var köper man hjärta?

Hjärta kan ofta beställas i den manuella köttdisken hos större livsmedelsbutiker. Ibland kan man till och med ha tur och hitta det i frysdisken. Många gårdsbutiker med webbshop har också hjärta i sitt sortiment.

Hjärta är inte en lika extremt känslig råvara som annan inälvsmat. Men som alltid med kött ska du vara noga med en obruten kylkedja mellan butiken och ditt kök.

Ingredienser

4–6 portioner

Pastramirökt nöthjärta:
1-2 svenska nöthjärtan, ca 1,5–2 kg totalt
1 sats rimlag, se recept nedan
1-2 dl amerikansk gul senap
1 sats pastramirub, se recept nedan

Pastramimacka:
Limpbröd exempelvis Skogaholmsbröd
surkål stekt i vitlök
edamerost, grovriven
Come back Sauce, se recept nedan
små turkiska gröna pepperonis

Rimlag:
3 l vatten
3 dl grovsalt
12 dl socker
1 lagerblad
1 msk gula senapsfrön
1 msk korianderfrön
1 msk svartpepparkorn
½ msk dillfrön
5 korn kryddpeppar
1 tsk chiliflakes
½ tsk jalapeñoflakes
1 tsk ingefära, malen
8 kryddnejlikor
½ msk vitlöksgranulat
21 gram nitritsalt

Pastramirub (går också att köpa färdig):
1 dl grovsalt
1 dl svartpeppar, mellanmalen
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk jalapeñoflakes
2 msk råsocker
1 msk kycklingbuljongpulver
2 msk gul Ras El Hanout-krydda

Comebacksås:
1 ¼ dl majonnäs
2 msk ketchup
2 msk Hot Sauce, exempelvis Tabasco/Valentinas
1 tsk worcestershiresås
½ tsk vitlökspulver
¼ tsk svartpeppar, nymalen
salt

Gör så här

Rimlag: Koka upp vatten med övriga ingredienser till rimlagen tills socker och salt har löst sig. Ta av från värmen och låt den svalna helt innan den används. 

Putsa bort hinnor och eventuellt oönskade delar på hjärtat. Snitta upp det så det blir 1 lång bit. Lägg hjärtat i rimlagen och låt rimma under ytan i 3-5 dagar, beroende på storlek.

Pastramirub: Blanda ihop alla ingredienser och förvara dem sen torrt i en lufttät förpackning tills du ska använda rubben.

Pensla hjärtat med senap och krydda sen runtom med pastramirubben.

Rök hjärtat på galler med en temperatur på cirka 105°C i röken. När hjärtat nått en innertemperatur på 62°C tar du ut den. Vira in hjärtat i plastfilm och låt svalna. Hjärtat är gott att servera kallt som charkuterie eller smörgåspålägg. Nedan är ett serveringsförslag på en pastramimacka, likt en så kallad Reuben Sandwich.

Comeback sauce: Rör ihop majonnäs, ketchup, Hot Sauce, worcestersiresås, vitlökspulver, svartpeppar och salt. Smaka av med salt och hot sauce.

Pastramimacka: Sätt ugnen på 200°C. Rosta två skivor limpbröd. Lägg surkål på en skiva och tunnskivat pastramihjärta ovanpå. Toppa med riven ost och sätt in i ugnen i 5–10 minuter tills osten smält. Ta ut mackan ur ugnen och häll på Comebacksås efter smak. Avsluta med en brödskiva till.

Dela mackan på hälften och servera med exempelvis pommes frites, små turkiska pepperonis och mer Comebacksås i en dippskål.

 

 

Vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött

FLER RECEPT

Rulla till toppen