Bräserad oxkind med rödvinssås | Svenskt Kött

Bräserad oxkind med rödvinssås

Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska tillaga oxkind. Det här är riktigt långkok, och på köpet får du stomme till en läcker sås och kan sedan komplettera rätten med tillbehör. Förslag på tillbehör i ingredienslistan.

Ingredienser

4 portioner

500 g svensk oxkind
smör att bryna i
½ liter blandade rotfrukter (morot, rotselleri, gul lök, vitlök, purjolök)
1 flaska fylligt rött vin, 75 cl
(vatten)
10 vitpepparkorn
2 lagerblad

Sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
buljongen från koket
2 msk koncentrerad kalvfond
salt och malen vitpeppar

Till servering:
potatismos, blomkålsmos, spätzle eller ris
surkål och/eller picklade grönsaker

Gör så här

Bryn oxkinderna och grönsakerna, och lägg över dem i en kastrull. Häll på hälften av vinet, koka upp och skumma.

Lägg i pepparkorn och lagerblad. Lägg på lock och sjud köttet under lock i fuktig värme 4−6 timmar, eller tills köttet är mört. Späd med det kvarvarande vinet då och då, och eventuellt även med vatten, så att det inte kokar torrt.

Ta då upp köttet och låt det svalna. Sila buljongen. Förbered de tillbehör du tänkt servera till köttet.

Sås:
Smält smöret och rör ner mjölet. Häll ner buljong, lite i taget under omrörning. Smaka av, förstärk med koncentrerad fond och krydda med salt och peppar.

Häll såsen över köttet före servering, och servera med tillbehör.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen