Det blir allt mer vanligt med att ta tillvara på alla delar av ett djur. Då kommer gamla recept till heders igen, som till exempel kokt tunga. Här får den trendig inramning av smörfräst spenat och persiljekryddat potatismos.
Bräckt nöttunga med smörfräst spenat
Ingredienser
1 nöttunga, färsk
1 gul lök, i klyftor
1 morot, i bitar
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
2 tsk salt per liter vatten
½ dl vitvinsvinäger
½ purjolök, finstrimlad
smör till stekning
Smörfräst spenat:
2 schalottenlökar, finhackade
150 g färsk spenat
½ dl vitt vin
½ tsk flytande honung
salt och malen svartpeppar
Till servering:
potatismos
grovhackad persilja
Gör så här
Skölj tungan. Koka upp vatten med lök- och morotsbitar samt lagerblad, peppar, salt och vinäger i en gryta. Lägg ner tungan och koka upp. Sänk till låg värme och sjud under lock i ca 2 timmar. Köttet är klar när det går lätt att sticka in en provsticka i det.
Ta upp tungan, gör ett snitt i skinnet och dra av det. Låt köttet kallna i spadet för att sätta smak.
Smörfräst spenat:
Fräs schalottenlöken i smör tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt spenatbladen och fräs i någon minut. Häll i vinet och låt det koka in. Smaksätt med honung, salt och peppar.
Servering:
Skär tungan i tunna, sneda skivor, från roten mot spetsen.Stek skivorna hastigt i smör och rör ner strimlad purjolök mot slutet av stektiden. gen. Krydda med potatismoset med persiljan, och servera det till tungan tillsammans med smörfräst spenat.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Kryddpepparkokt, bräckt kalvtunga med stekt pilgrimsmussla i färska örter och stark senap
Krebinetter med potatismos och stekt spenat
Köttfärsfyllda canneloni med fetaost och spenat
Gratäng med råkorvsfärs, färska tortellini, spenat och tomatsås
Grön curry med fläskkött, rotfrukter, spenat och röda linser
Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk