En äkta biff à la Lindström ska innehålla skrapat nötkött, finhackade rödbetor, riven kokt potatis, lök, ägg och kapris. Nu för tiden gör vi den på köttfärs av finaste kvalitet. Det här går snabbt att laga, du steker biffarna medan potatisen steks. Henrik Lindström hette en kapten från ST Petersburg, som sägs ha introducerat den här rätten i Sverige på hotell Witt i Kalmar 1862.
Biff à la Lindström
Ingredienser
4 portioner
600 g nötfärs (högrevsfärs)
2 msk vatten
salt och malen vitpeppar
1 litet ägg
1 kokt kall potatis, riven
2 msk gul lök, finhackad
1 ½ dl inlagda rödbetor, finhackade
1 msk kapris, finhackad
smör att steka i
Till servering:
stekt potatis
brynt smör
saltgurka
sallad
Gör så här
Blanda samman färsen med vatten, salt, peppar och ägg. Rör ner potatis, lök, rödbetor och kapris.
Forma små eller stora biffar och stek dem i smör, 2−3 minuter per sida. Vänd flera gånger.
Servera biffarna med stekt potatis, brynt smör, saltgurka och en krispig sallad.
Biff à la Lindström blir godast om den görs på högrevsfärs som ger en riktigt saftig och fin biff. Att hitta svensk färs på högrev brukar inte vara något problem men för att vara säker på att färsen är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige.
Varför ska man då välja svensk högrevsfärs? Jo till exempel för vi i Sverige har naturligt goda förutsättningar för att föda upp nötkreatur med mycket mark för vallodling och betande djur.