Biff Rydberg

Biff Rydberg – en riktig klassiker

Biff Rydberg är som en lyxigare pyttipanna med större bitar av kött och potatis. Det sägs att den här rätten skapades av köksmästaren på anrika Hotell Rydberg, som låg vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm 1857−1914. Syftet var att ta reda på det fina köttet från övre delen av oxfilén, eftersom man inte kunde få vackra skivor av det.

Tillbehör till biff Rydberg

Denna biff Rydberg bjuder på perfekt stekt kött, gyllenbrun lök och frasig potatis som serveras med en len senapskräm och rå äggula. Enligt originalreceptet ska äggulorna serveras i en skalhalva från ägget, men du kan också servera dem i små skålar, som på bilden. Vill du ha en extra smakknuff till det hela går det även bra att servera riven färsk pepparrot till köttet eller att göra en enkel pepparrotskräm där peppararroten blandas med crème fraiche och en nypa salt.

Måste man ta oxfilé?

Det går naturligtvis att laga biff Rydberg av ryggbiff eller rostas om man hellre vill ha ett lite billigare kött. Vill man hellre använda sig av fläsk- eller lammkött går det lika bra att variera med det. Kom ihåg att alltid välja svensk kött när du ska laga biff Rydberg – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Kolla efter märket Kött från Sverige när du handlar i köttdisken.

Ingredienser

4 portioner

Senapskräm:
1 ½ dl vispgrädde
2 tsk svensk senap

Till servering:
4 ägg
finklippt persilja

Potatis och lök:
4 stora potatisar
2 tsk rapsolja
1 stor gul lök

Kött:
500 g oxfilé, från övre delen av filén
2 msk smör
salt och malen vitpeppar
malen svartpeppar

Gör så här

Senapskräm: Vispa grädden till fast skum och rör ner senapen. Lägg upp krämen i 4 små serveringsskålar.

Äggulor: Knäck äggen försiktigt och häll äggen genom handen, ett i taget, så att vitan rinner ut mellan fingrarna, och gulan bevaras hel och fin. Lägg över i skålar, täck med plastfolie och ställ i kyl till servering.

Tärna potatisen och skölj i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Häll av vattnet och bryn i smör. Sänk värmen och stek potatisen färdig i olja medelhög värme. Potatisen skall bli gyllenbrun och vara mjuk i mitten.

Bryn löken i smör i het panna. Sänk värmen och låt löken steka mjuk och gyllenbrun. Blanda lök och potatis och håll varmt.

Hetta upp en panna ordentligt och bryn köttbitarna i smör i omgångar i het panna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek köttet någon minut. Det ska vara lätt rosa i mitten.

Lägg upp köttet på den ena halvan av tallriken och potatisen på den andra. Ställ äggulan i sin skål i mitten, skålen med senapskrämen intill, och strö över persiljan.

Tips: Spara äggvitorna till maräng eller servera dem stekta till frukost dagen efter.

FLER RECEPT

Rulla till toppen