Biff Rydberg – en riktig klassiker
Biff Rydberg är som en lyxigare pyttipanna med större bitar av kött och potatis. Det sägs att den här rätten skapades av köksmästaren på anrika Hotell Rydberg, som låg vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm 1857−1914. Syftet var att ta reda på det fina köttet från övre delen av oxfilén, eftersom man inte kunde få vackra skivor av det.
Tillbehör till biff Rydberg
Denna biff Rydberg bjuder på perfekt stekt kött, gyllenbrun lök och frasig potatis som serveras med en len senapskräm och rå äggula. Enligt originalreceptet ska äggulorna serveras i en skalhalva från ägget, men du kan också servera dem i små skålar, som på bilden. Vill du ha en extra smakknuff till det hela går det även bra att servera riven färsk pepparrot till köttet eller att göra en enkel pepparrotskräm där peppararroten blandas med crème fraiche och en nypa salt.
Måste man ta oxfilé?
Det går naturligtvis att laga biff Rydberg av ryggbiff eller rostas om man hellre vill ha ett lite billigare kött. Vill man hellre använda sig av fläsk- eller lammkött går det lika bra att variera med det. Kom ihåg att alltid välja svensk kött när du ska laga biff Rydberg – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Kolla efter märket Kött från Sverige när du handlar i köttdisken.