Mellangärde

Mellangärde eller skirt steak på engelska är en tunn muskel nedanför
revbenen. Den kan delas upp i inre och yttre bringfäste och tillagas ungefär som flankstek.

Tillagning

Köttet är smakrikt med långa muskelfibrer. Den är lämplig att steka eller grilla hel, gärna marinerad först, på samma sätt som flankstek. Den kan också tillagas under längre tid på lägre värme, i gryta eller ugn, för att bli mjukare.

Vid brässering i gryta kan man först rulla ihop den och fylla med exempelvis hackade örter och lök. När man skär upp outside skirt är det viktigt att skära tvärs över muskelfibrerna, om man skär längs med fibrerna istället så blir det betydligt mer tuggmotstånd. 

I Mexiko används finstrimlat mellangärde till fajitas. Det är även utmärkt i en asiatisk wok eller i en bolognese-sås till pastan.

I butiken

Mellangärde mals oftast ner till köttfärs eller används som ingrediens i korv men det kan även specialbeställas i butiker med manuell köttdisk.

Portionsvikt/inköpsmängd: 100–125 gram kött per person i en köttgryta

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat