Skinkrostbiff

Rostbiff av gris eller skinkrostibiff kallades tidigare för skinkförbit eller förbit eftersom det är en del av skinkan.

Rostbiff av gris, eller skinkrostbiff, kallades tidigare för skinkförbit eller förbit. Detta är en del av skinkan och kan, om grisens bakdel är riktigt stor, bli en egen detalj. Skinkrostbiffen är precis som alla andra arbetande muskler en mager detalj med mört kött.

Skinkrostbiff av Gris
Skinkrostbiff av gris
Rostbiff skivad av Gris
Skivad skinkrostbiff

Tillagning

Precis som rostbiff av nöt blir rostbiff av gris riktigt god att tillaga som en klassisk stek. Bind då gärna upp den – dels för att få en jämnare stekyta, men även för att det blir lättare att tranchera steken i fina skivor efter tillagning. Testa till exempel det receptet på Char sui med mandarinpannkakor och grönsaker där skinkrostbiffen bundits upp till stek och grillats på indirekt värme i 2–3 timmar.

Skinkrostbiff är en styckningsdetalj med många olika användningsområden och passar till att skivas, tärnas, strimlas och stekas hel i ugn, i panna eller gryta. Skivar du den tunt innan tillagning kan du exempelvis göra en klassisk skinkschnitzel.

I butik

Rostbiff av gris finns i välsorterade livsmedelsbutiker och specialaffärer. Hittar du den inte färdigförpackad brukar det gå att beställa i livsmedelsbutiker med manuell köttdisk och i specialbutiker. Se till att välja svenskt kött när du handlar, ett enkelt sätt att vara säker är att kolla efter märket Kött från Sverige.