Falsk wienerschnitzel

Wienerschnitzeln är en riktig restaurangklassiker men enligt originalreceptet ska den göras på kalvEftersom det inte är helt lätt att få tag på svensk kalv har vi här valt att göra receptet på gris som också passar väldigt bra, men då kallas för falsk wienerschnitzel. Att panera maten i ströbröd sägs vara en tradition från Italien, där de rika panerade sin mat i bladguld. Icke fullt så rika fick hålla tillgodo med ströbröd och steka i smör.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor skinkinnanlår eller skinkschnitzel, á 125 g
smör, brynt

Panering:
ca ½ dl vetemjöl
salt och malen vitpeppar
1 ägg + 1-2 msk vatten
2 dl ströbröd, från osötat vitt bröd och siktat

Tillbehör:
1 citron, i klyftor
små gröna ärter
surkål
stekt potatis

Gör så här

Panering:
Blanda mjöl och kryddor på en tallrik. Vispa upp ägget med vattnet i en djup tallrik och mät upp ströbrödet på en tallrik för sig. Vänd köttskivorna i kryddmjölet och skaka av dem. Doppa varje köttskiva i äggvispet och vänd dem slutligen i ströbrödet. Lägg schnitzlarna att torka på en skärbräda.

Stek schnitzlarna 3 minuter per sida i brynt smör i ej för het panna. Servera schnitzelarna nystekta med citron, små gröna ärter, surkål och stekt potatis.

 

Tips:

Servera Wienerschnitzel på svenskt vis, med ansjovisgarnityr. Det gör du genom att doppa en citronskiva per person till hälften i paprikapulver. Lägg en citronskiva och en ansjovisfilé på varje schnitzel och toppa med några kapris.

Om kalvuppfödning i Sverige och andra länder

Anledningen till att det är svårt att få tag på svenskt kalvkött beror till stor del på att Sverige har en så hög djurvälfärd. I Sverige är kalvuppfödningen en liten del av nötköttsproduktionen Här växer de flesta honkalvarna upp till mjölkdjur och de kalvar som går till slakt är mestadels handjur. I Holland, Danmark och Tyskland som vi bland annat importerar kalvkött är kalvuppfödning en större del av nötköttsproduktionen.

Kalvköttet ska traditionellt vara ljust, men ljusheten beror på hur mycket järn kalven får i sitt foder. Vid gödkalvsuppfödning i andra länder ger man kalvarna foder som håller järnnivåerna nere vilket ger kalvarna näringsbrist, och påverkar deras mående. För att vara säker på att kalvköttet du köper är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige.

»Läs mer om kalvuppfödning här

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top