Nose to Tail

Örtbräserad och teriyakigrillad grisvans med picklat rött

Grissvans är verkligen en exklusiv råvara. Till skillnad från i många andra länder har våra svenska grisar kvar sin svans och kan ståta med den för grisen så karaktäristiska knorren. Självklart ska vi ta vara på svansarna här hemma och inte låta alla gå på export till asiatiska länder, där man gärna anrättar grissvans. Därav de asiatiska smakerna i det här receptet. För att få fin sälta låter vi svansarna dra i salt 4 − 5 timmar.

Beef Neck-tacos med toppings

Halsen på nötkreaturet sitter ovanför högreven. Köttet från halsen blir godast om det tillagas på ben. Mycket går bort och det plockade köttet från 2 kg råvara blir lagom till 4 personer. Först ska köttet tillagas i ugn på låg värme 5 − 6 timmar och sedan ligga i spad över natten, så här krävs en smula planering. Jalapeños och tomatillos hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker. Ersätt annars med någon annan typ av chili eller vanliga gröna tomater.

Lammlever i crème fraiche-sås

Här lägger du lite omsorg på en god sås med fin syra från citron, som balanserar leverns smak. Lammlever är beställningsvara i manuell köttdisk. 

Ugnsstekt trippelstek med ratatouille

Trippelstek, eller ibland lunchstek, kallas den här möra och smakrika styckningsdetaljen från lamm, eftersom den innehåller delar av tre detaljer: ytterlår, fransyska och rulle. Den är ungefär hälften så stor som en traditionell lammstek och väger cirka 700 g, den är benfri och man kan binda upp den med steksnöre innan den tillagas i ugn eller gryta. Här får den sällskap av mustig ratatouille. 

Leverpastej

Grov leverpastej

Det här är en grov leverpastej, bakad i ugn, som du kan använda som smörgåspålägg eller ställa fram på julbordet. Så här gör du julmat från grunden.

Stekt grishjärta på rödvinskokta grönsaker

Grishjärta är en ömtålig delikatess, som ska behandlas ungefär på samma sätt som fläskfilé. Tillaga snabbt på hög värme, för om du steker för länge kan köttet bli segt. Här serveras bitar av hjärta på rödvinskokta grönsaker med ett gott surdegsbröd. 

Konfiterad griskind med senapsdressad kålsallad

Konfitera är en gammaldags metod som går ut på att kött saltas in och sedan tillagas i fett. Griskinder är en styckningsdetalj som passar perfekt för den här tillagningsmetoden. En griskind väger ca 500 g före tillagning och räcker lagom till 2 personer. Här serverar vi köttet med en läcker kålsallad. 

Bräckt nöttunga med smörfräst spenat

Det blir allt mer vanligt med att ta tillvara på alla delar av ett djur. Då kommer gamla recept till heders igen, som till exempel kokt tunga. Här får den trendig inramning av smörfräst spenat och persiljekryddat potatismos. 

Rulla till toppen