Örtbräserad och teriyakigrillad grisvans med picklat rött

Grissvans är verkligen en exklusiv råvara. Till skillnad från i många andra länder har våra svenska grisar kvar sin svans och kan ståta med den för grisen så karaktäristiska knorren. Självklart ska vi ta vara på svansarna här hemma och inte låta alla gå på export till asiatiska länder, där man gärna anrättar grissvans. Därav de asiatiska smakerna i det här receptet. För att få fin sälta låter vi svansarna dra i salt 4 − 5 timmar.

Ingredienser

Antal portioner?

6 − 8 grissvansar
2 dl grovt salt
1 lime
2 − 3 dl färdigköpt teriyakisås

Örtblandning:
3 cm ingefära, skalad
1 citron, pressad saft
10 vitlöksklyftor
5 dl färsk koriander, grovhackad
2 dl myntablad, grovhackade
4 salladslökar, skivade

Picklat rött:
1 rödkålhuvud, tunnstrimlat
5 rödlökar, tunnskivade
100 g färsk ingefära, skivad
1 − 2 röd chili, skivad
2 dl ättikssprit, 12%
2 dl strösocker
4 dl vatten

Till servering:
1 − 2 bladsalladshuvuden
1 burk koreansk chilipasta (säämjang)
½ gurka, tunnskivad

Du behöver också:
mixer

Gör så här

Lägg grissvansarna i en bunke, salta ordentligt och låt dem dra i saltet 4 − 5 timmar. Vänd någon gång då och då. Dela limefrukterna, lyft upp svansarna och gnugga bort saltet med hjälp av limen. Lägg grissvansarna i en kastrull, häll på vatten så att det täcker och koka upp. Sänk sedan värmen till låg och sjud i 45 minuter.

Skär ingefäran i mindre bitar. Mixa ihop citronsaften med vitlök, koriander, mynta, salladslök och ingefära. Häll av vattnet från grissvansarna och häll på nytt vatten så det täcker. Koka upp och lägg i 3 − 4 msk av den mixade örtblandningen. Lägg på lock, sänk värmen och sjud i ca 50 minuter till.

Häll om igen bort av vätskan (den kan silas och kokas ihop till buljong) och låt grissvansarna svalna under plastfolie.

Picklat rött: Lägg den skivade kålen, ingefäran och chilin i en bunke. Koka upp ättikssprit, socker och vatten ihop och häll över kålen. Rör om och täck med plastfolie eller lock, låt dra i några timmar.

Servering: Förbered och tänd på grillen. När du fått en fin glödbädd, grilla grissvansarna till fin färg och pensla med teriyakisås under tiden. Ta av från grillen och plocka av kött/svål från svansen. Servera köttet i salladsblad med tillbehören.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen