Örtbräserad och teriyakigrillad grisvans med picklat rött

Grissvans är verkligen en exklusiv råvara. Till skillnad från i många andra länder har våra svenska grisar kvar sin svans och kan ståta med den för grisen så karaktäristiska knorren. Självklart ska vi ta vara på svansarna här hemma och inte låta alla gå på export till asiatiska länder, där man gärna anrättar grissvans. Därav de asiatiska smakerna i det här receptet. För att få fin sälta låter vi svansarna dra i salt 4 − 5 timmar.

Ingredienser

Antal portioner?

6 − 8 grissvansar
2 dl grovt salt
1 lime
2 − 3 dl färdigköpt teriyakisås

Örtblandning:
3 cm ingefära, skalad
1 citron, pressad saft
10 vitlöksklyftor
5 dl färsk koriander, grovhackad
2 dl myntablad, grovhackade
4 salladslökar, skivade

Picklat rött:
1 rödkålhuvud, tunnstrimlat
5 rödlökar, tunnskivade
100 g färsk ingefära, skivad
1 − 2 röd chili, skivad
2 dl ättikssprit, 12%
2 dl strösocker
4 dl vatten

Till servering:
1 − 2 bladsalladshuvuden
1 burk koreansk chilipasta (säämjang)
½ gurka, tunnskivad

Du behöver också:
mixer

Gör så här

Lägg grissvansarna i en bunke, salta ordentligt och låt dem dra i saltet 4 − 5 timmar. Vänd någon gång då och då. Dela limefrukterna, lyft upp svansarna och gnugga bort saltet med hjälp av limen. Lägg grissvansarna i en kastrull, häll på vatten så att det täcker och koka upp. Sänk sedan värmen till låg och sjud i 45 minuter.

Skär ingefäran i mindre bitar. Mixa ihop citronsaften med vitlök, koriander, mynta, salladslök och ingefära. Häll av vattnet från grissvansarna och häll på nytt vatten så det täcker. Koka upp och lägg i 3 − 4 msk av den mixade örtblandningen. Lägg på lock, sänk värmen och sjud i ca 50 minuter till.

Häll om igen bort av vätskan (den kan silas och kokas ihop till buljong) och låt grissvansarna svalna under plastfolie.

Picklat rött: Lägg den skivade kålen, ingefäran och chilin i en bunke. Koka upp ättikssprit, socker och vatten ihop och häll över kålen. Rör om och täck med plastfolie eller lock, låt dra i några timmar.

Servering: Förbered och tänd på grillen. När du fått en fin glödbädd, grilla grissvansarna till fin färg och pensla med teriyakisås under tiden. Ta av från grillen och plocka av kött/svål från svansen. Servera köttet i salladsblad med tillbehören.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top