Mat som produceras på åkrar, i stallar och i hagar är en trygghet

Lamm i hage

Mat som produceras på åkrar, i stallar och i hagar är en trygghet

Dag för dag tar vi trevande steg för att anpassa oss till en förändrad värld. Munskydd, stängda gymnasieskolor och arbetsplatser, kö för att ta sig in på ICA och inga resor för att besöka nära och kära är nya fenomen som vi på kort tid anpassat oss till. Det är inte konstigt och det är inte så svårt. Men vi har hamnat i ett vacuum. Frågan om vad som händer sen är hela tiden närvarande. Vad gör vi imorgon? Vad gör vi om en månad? Eller vad gör vi om ett år?

Det enda vi med all sannolikhet vet är att det inte är sista gången vi kommer att behöva förhålla oss till tvära vändningar och abrupta kast. I en föränderlig värld är receptet för framgång inte hög produktivitet eller en briljant affärsidé. Skillnaden mellan att vinna eller försvinna handlar snarare om hur snabbt man kan anpassa sig till en ny giv och hur robust man är när vindarna blåser hårt. Torkan 2018 gav vår bransch en viss försmak. Denna vår handlar det om att säkerställa insatsmedel, drivmedel och arbetskraft. Hur vi helt enkelt kan se till att resurser finns ännu närmare för en fortsatt produktion. 

Det är inte sista gången vi kommer att behöva förhålla oss till tvära vändningar och abrupta kast.

Men det är inte bara vi som bransch som funderar över hur vi kan minska vår sårbarhet. I Svenskt Kötts kanaler applåderas svenska bönder och svensk köttproduktion mer än någonsin. I dessa oroliga tider ger känslan av att det finns mat som produceras på åkrar, i stallar och i hagar (för att inte tala om toapapper i skogen!) en trygghet för konsumenterna. Svensk matproduktion är just nu så långt mycket mer är middag på bordet. Istället är de nära resurserna och den nära maten symboler för att vårt samhälle är robust och kommer ta sig ur den här krisen också. 

Nu handlar det om trygghet och att säkerställa vår överlevnad

Lite vid sidan av pågår den etiska diskussionen kring köttproduktion. Boken ”Rapport från ett slakteri” hamnade under radarn för att ta diskussionen om att ersätta köttet som produceras i vårt land till förmån för importerade vegetabilier, och det funkar liksom inte just nu. Nu handlar det om trygghet och att säkerställa vår överlevnad, och då är djuren som finns i stallarna och ute i hagarna garantin för att det kommer att finnas mat. Oavsett vad som händer. 

Så vad tänker vi på Svenskt Kött framöver? Ja, vi fortsätter berätta historien om att svensk köttproduktion har en viktig roll i att dämpa vår sårbarhet – både här och nu, men också framåt. Och oavsett vilka överraskningar framtiden bjuder på, så har svensk köttproduktion också tagit höjd för att ligga i framkant i frågor som rör såväl smittskydd som hållbarhet. Vi är en bransch som uppenbarligen är rustad för framtiden. Och mitt i allt oroligt så är det någonting väldigt konkret och tacksamt att hålla sig fast vid.

Önskar er en glad, om än annorlunda, påsk.

Isabel Moretti,
VD

Scroll to Top