Den betande mulen räddar våra hagar

I skolprogrammet Maträtt besöker två ungdomar Kolstorps gård för att få svar på frågan varför vi egentligen behöver bönder. Svaret är inte självklart. För de får bland annat veta att svenska bönder erbjuder ”ekosystemtjänster”.
Bild saknas

Enklare är förstås att säga att det är bra med hagar. För en typ av ekosystemtjänst är just hagar, där kor och får betar och på så vis producerar kött och mjölk. Bieffekten av betandet är att de bevarar hagarna, som annars skulle försvinna.

David Pettersson på Kolstorps gård på Vikobolandet förklarar att det finns så stor artrikedom i naturbetesmarken att den kan jämföras med Amazonas regnskogar. Naturbetesmarken är inräknad i jordbruksmarken i Sverige och utan betande kor så skulle vi inte få ut något av den marken. Och om vi slutade att ha djur i hagarna så skulle de växa igen och samtidigt som vi snabbt skulle förlora det öppna landskapet så skulle massor med arter av djur och växter försvinna.

I videon besöker man en hage där det går kor, och en annan hage där det inte betat några djur på sju år.

Den senare hagen håller på att växa igen. Granarna tar över.

-Så kommer det att bli överallt där det finns betesmarken om ”den betande mulen” försvinner, säger David Pettersson. 

Aktuellt

Blir man sjuk av kött?

Blir man sjuk av kött?

Hur ska man tolka forskningsrapporter kopplat till livsmedel och hälsa? Kan man verkligen säga att man blir sjuk av kött?

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen