Djuren räddar skörden

Ett ostadigt sommarhalvår ger sämre skörd. Det som räddar skörden då är djuren så bönderna kan få ersättning för grödor som vi människor ratar.
Djuren räddar skörden

När sommarhalvåret är osäkert med tvära kast, som den sommar vi haft i år, då är det djuren som räddar skörden och ger bönderna ersättning för grödor som vi människor ratar.

Efter en varm sommar är det nog många som känt att hösten kom lite väl snabbt. Augusti har varit svalare och regnigare än vanligt. Nu känns sommaren långt bort och istället handlar det om att komma in i vardagslunken med skola och jobb. Kanske fundera på att äta bättre, mer klimatsmart, vara lite hälsosammare. Men har ni tänkt på att vädret under sommarhalvåret faktiskt påverkar hur mycket mat som finns och vilken slags mat som vädret ger oss? Visst låter det märkligt! Det är ju bara att gå till butiken och äta enligt rekommendationer eller vad klimat-ivrare anser att vi behöver äta mer eller mindre av, eller är det inte så?

Vädret påverkar kvalitén på spannmålen  

Nej– det finns faktiskt en dimension till. Under somrar som den vi haft i år, där våren varit varm och torr och där hösten kommit snabbt med svalt och fuktigt väder med mycket regn och hård blåst så påverkas skörden. För att det ska gro på åkrarna så är det avgörande att det finns lagom fukt och lagom mycket värme för att plantan ska komma igång och växa sig robust. Detta för att grödan framåt också ska orka stå emot angrepp från insekter, sniglar, sjukdomar eller kraftiga väderomslag.  

En av de mest kritiska perioderna är nu runt skördetid när spannmålen ska tröskas. Kommer för mycket regn och blåst när axen är tunga så lägger sig säden ned och orkar inte resa sig igen även om vädret blir torrare. Fortsätter det regniga och fuktiga vädret utan att man kommer ut med tröskorna kan spannmålen också börja gro igen i axen.  

Djuren tar tillvara på grödorna vi ratar  

Slutet av den här sommaren har hittills varit regnig och det påverkar framför allt kvaliteten på spannmålet. Det så kallade falltalet i spannmål blir lägre vilket betyder att det finns en hög andel alfaamylas vilket i sin tur gör att det inte går att baka på mjölet. Också havren är känslig där grynen lätt blir missfärgade och svarta när det blir för regningt och fuktigt.  

Det man istället får göra är att låta spannmålen som inte klarar kvalitetskraven för humankonsumtion gå till djuren som foderspannmål. Djuren äter gärna sådant som vi människor inte vill äta för att det inte smakar så bra eller som har för dålig kvalitet för att bli mat för människor. På många håll i landet, som i Norrland och i skogs- och mellanbygder är det dessutom svårt att odla spannmål som duger till människomat på grund av de mindre bördiga åkrarna och ett kallare klimat. Jordbruksverket uppskattar att 40 procent av spannmålen som odlas i Sverige i genomsnitt blir foderspannmål istället.

Kvalitén styr priset som betalas till bonden  

Det är en stor prisskillnad för bonden mellan exempelvis kvarnvete och foderspannmål. Det är alltså en mycket bättre affär för bonden om spannmålen kan gå till humankonsumtion. Eftersom vi inte kan styra vädret är det mest klimatsmarta och resurskloka för växtodlingen att ha en annan kanal där spannmålen kan omvandlas till näringstäta livsmedel genom mjölk eller kött, och där får bonden i alla fall en viss förtjänst för sin skörd.

Djuren bufferten när växtodlingen går fel 

I teorin kan det alltså verka enkelt att välja sin mat utifrån vilka preferenser man har. Men trots att vi människor kan önska att det finns mer eller mindre av viss mat så är det i slutänden ändå naturens förutsättningar och vädret som kommer att avgöra vad som växer och inte. Precis som matproduktion i andra delar av världen där vädret är åt det mer extrema hållet vare sig det är väldigt långa kalla vintrar eller väldigt långa varma torra somrar så har djuren varit garantin och bufferten för att kompensera när växtodlingen går fel samtidigt som djuren hjälper till att ge näring till nästa års växtodlingssäsong. Och så också hos oss.  

Läs mer här:

» Hur mycket mark används till djuruppfödning?
» Vanligaste myterna om kött

Aktuellt

Djuren räddar skörden

Djuren räddar skörden

Ett ostadigt sommarhalvår ger sämre skörd. Det som räddar skörden då är djuren så bönderna kan få ersättning för grödor som vi människor ratar.

Scroll to Top