Öka kreativiteten och laga nytt av resterna

Läser en notis i Dagens Nyheter om hur mängden sopor ökar efter stora helger. Julen toppar listan, på andra plats kommer påsken och sedan midsommar. Det lyxigare helglivet betyder fler påsar i soptunnan, och det slängs inte bara kraschade äggskal efter påsk utan även prima livsmedel från festliga bufféer.

Överbliven mat inspirerar mig till att vara kreativ i köket. För mina förfäder, eller snarare förmödrar, var det livsviktig kunskap att kunna trolla med potatisen som blev över, för mat kunde man inte kasta bort. Idag kan de fyra överblivna skivorna med lufttorkad skinka från påskbuffén sätta fart på kreativiteten istället för att helt slött hamna i soporna. Skinkan kan till exempel bli en god anledning till att göra sparrissoppa till middag i morgon. När man toppar soppan med lite skinka blir den nämligen godare än andra sparrissoppor.

Varje vecka slänger ett genomsnittligt hushåll i Sverige drygt 5 kilo mat. Den har producerats, transporterats och orsakat utsläpp av koldioxid längs hela vägen. Enligt en uträkning från Konsumentföreningen i Stockholm orsakar maten som slängs under ett år lika mycket koldioxidutsläpp som en halv miljon bilar släpper ut under samma tid. Ta vara på maten istället och låt de fullt ätbara resterna öka kreativiteten i köket.

PS: Apropå rester av påskmaten så vet du väl att äggen håller ungefär en månad längre än det bäst-före-datum som står på förpackningen om man förvarar dem i kylen.

Sparrissoppa med lufttorkad skinka

4 portioner
 
1 gul lök
4 potatisar, mjölig sort
1 msk smör
400 g grön sparris, färsk eller fryst
1 dl crème fraiche
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong eller x msk koncentrerad fond
salt, svartpeppar
1 tsk strösocker
 
Gör så här:
Skala och finhacka lök och potatis och fräs i smör i en kastrull.
Skär sparrisen i små bitar, spara knopparna och rör ner stjälkbitarna i kastrullen. Tillsätt vatten och buljongtärningar, låt koka ca 15 minuter.
Mixa soppan i matberedare eller med handmixer. Tillsätt crème fraiche och koka ytterligare 2 minuter. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Sockret gör att sparrisen smakar mindre strävt.
 
Tillbehör: Sparrisknoppar med skinka och pinjenötter
Sparrisknoppar från soppkoket
1 msk olivolja
100 g lufttorkad skinka
50 g parmesanost, hyvlad
50 g pinjenötter, rostade
 
Gör så här:
Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna. Låt svalna.
Fräs sparrisknopparna i olivolja i en stekpanna i några minuter.
Skär skinkan i mindre bitar och rör ned dem i pannan.
Häll upp soppan i tallrikar och toppa med sparrisknoppar och skinka. Strö över hyvlad parmesanost och pinjenötter.

Scroll to Top