Anonym mat under luppen i Almedalen

Nu är jag ute och cyklar igen, denna gång snurrar däcken mot kalkstensvita vägar. Gotland är bedövande vackert och tyst såhär i maj. Men snart myllrar det! Visby rustar för ännu en Almedalsvecka som verkligen lär höras. Det sägs att ansökningarna för att hålla debatter är fler än någonsin.

Svenskt kött arrangerar debatten om ursprungsmärkning av maten i offentlig sektor – alltså maten till barnen, de äldre och sjuka

På onsdagen den 6 juli modererar jag ett seminarium med civilminister Ardalan Shekarabi i panelen. Svenskt kött arrangerar debatten om ursprungsmärkning av maten i offentlig sektor – alltså maten till barnen, de äldre och sjuka. Ett högst aktuellt ämne då ministern och Löfven skrev i DN häromdagen om att upphandlingen av nära mat måste bli enklare.

Politikerna har alltså snappat upp faktumet att vi vill ha närproducerat. Enligt en konsumentundersökning tycker 8 av 10 konsumenter att ursprungsmärkning av mat är viktigt. Nästan lika många tycker att det är viktigt med svenska råvaror. Och efterfrågan på svensk mat ökar trots att det sällan är billigast.

Enligt en konsumentundersökning tycker 8 av 10 konsumenter att ursprungsmärkning av mat är viktigt. Nästan lika många tycker att det är viktigt med svenska råvaror.

Att upphandla den nära maten till kommuner och landsting är tyvärr inte helt enkelt. Problemet är tudelat. Dels finns det inte någon tvingande regel för märkning av ursprungsland på förpackningar som säljs till storkök, dels får kommunen inte fråga efter ett specifikt ursprungsland. Man får alltså inte ställa kravet ”svenskt” eller ”närproducerat”.

Vilken paradox! Vi har i Sverige kanske världens strängaste djurskyddskrav för djuruppfödning. Och samtidigt alltför ofta ingen aning om var och hur djuren är uppfödda när det gäller köttet i maten till barn och gamla. Många produkter till storkök är bearbetade på något sätt och innehåller flera ingredienser. Och ju fler ingredienser och ju längre matens färdväg, desto svårare är det att spåra ursprunget. För att inte säga omöjligt.

Vi har i Sverige kanske världens strängaste djurskyddskrav för djuruppfödning. Och samtidigt alltför ofta ingen aning om var och hur djuren är uppfödda när det gäller köttet i maten till barn och gamla.

Men det till synes omöjliga är redan löst i dagligvaruhandeln. Alldeles nyligen har livsmedelsbranschen enats om en frivillig svenskmärkning av matvaror i affären. Märket ”Från Sverige” garanterar ursprunget och syns redan på många varor i butikerna. Om det går att märka maten i handeln borde det väl gå också i storkök.

Hoppas vi ses i Almedalen!

Rulla till toppen