Vad gömmer sig under skinnet?

I helgen är det Korvfestival i Stockholm. När det kommer till charkuterier är det inte helt enkelt att se varifrån köttet egentligen kommer. Håll utkik efter Svenskt kött-märket eller mat som ger tummen upp i appen Bonde på köpet om du vill vara säker på att råvaran är svensk. Nedan berättar jag och LRFs förbundsordförande Helena Jonsson om varför det är så viktigt att ha koll på köttets ursprung.

Håll utkik efter Svenskt kött-märket eller mat som ger tummen upp i appen Bonde på köpet om du vill vara säker på att råvaran är svensk.

Vi är många som älskar korv, och i helgen vallfärdar tusentals entusiaster till Stockholm och Globens annex för att botanisera, provsmaka och lära sig mer om denna populära matinstitution. Korvfestivalen är Nordens största tillställning för alla som gillar korv och som vill lära sig mer om hantverket, traditionerna och alla möjliga varianter av korv.

Det är lätt att tro att om man köper en korv från ett välbekant, svenskt varumärke så är det självklart svenskt kött innanför fjälstret. Men det finns korvar och charkuterier med svenskklingande namn som inte innehåller ett enda gram svenskt kött.

På Korvfestivalen finns svenska bönder på plats. De är där för att visa att korven kommer från gården, från djuren som bonden föder upp. Och för att berätta varför det är viktigt att man har koll på varifrån köttet i korven egentligen kommer.

Det är lätt att tro att om man köper en korv från ett välbekant, svenskt varumärke så är det självklart svenskt kött innanför fjälstret.

Konsumenterna säger i undersökningar att de hellre vill ha svenskt kött än utländskt men sedan flera år ökar importen och idag är 40 procent av det griskött vi äter importerat. För 20 år sedan var Sverige självförsörjande. Framförallt har andelen importkött dragits upp av det anonyma köttet, det som är råvaran i korven, leverpastejen och färdigmaten. Vi är fortfarande ganska trogna det svenska köttet när vi köper hela bitar i butiken, men när det kommer till förädlade produkter som korv och färdiga maträtter är det inte lika självklart att välja svenskt. Då är det snarare varumärken och pris än råvarans ursprung som styr valet.

…många korvälskare kommer att sätta tänderna i produkter som kommer från djur som inte har fötts upp på det unika sätt som gäller i Sverige

Det här betyder att många korvälskare kommer att sätta tänderna i produkter som kommer från djur som inte har fötts upp på det unika sätt som gäller i Sverige, och som är den främsta anledningen till att svenskt griskött kostar lite mer. För det är skillnad på djurhållning i Sverige och i andra EU-länder. Trots att det
är olagligt får en övervägande del av unionens grisar rutinmässigt sina svansar avklippta. I Sverige behåller grisarna knorren eftersom vi ger dem en
stimulerande miljö där de inte stressas till att bita varandra. God omvårdnad håller dem friska och Sverige har därför den lägsta antibiotikaanvändningen i
hela EU. Danska grisar får tre gånger så mycket antibiotika, grisar i Tyskland hela 16.

På EU-marknaden finns ett överskott av billigt griskött från Danmark, Tyskland och Polen som har producerats till en betydligt lägre kostnad än det svenska köttet och som det därför är mycket svårt för svenska bönder att konkurrera mot.

Endast var femte konsument tycker att det är enkelt att se varifrån köttet i förädlade livsmedel kommer

Det finns många anledningar att välja svenskt, men det är inte alltid helt lätt. Endast var femte konsument tycker att det är enkelt att se varifrån köttet i förädlade livsmedel kommer. Men genom att leta efter ursprunget på charkuterier och välja dem med svensk råvara kan vi använda vår konsumentmakt till att säga att även korv ska vara schyst producerad.

Det finns många anledningar att välja svenskt. Genom att leta efter ursprunget på charkuterier och fylla korgen med dem som är märkta med Svenskt Kött eller ger tummen upp i appen Bonde på köpet kan vi använda vår konsumentmakt till att säga att även det kött som göms i skinn ska vara juste producerat.

Maria Forshufvud
vd Svenskt Kött

Helena Jonsson
Förbundsordförande LRF

Rulla till toppen