En riktig söndagsstek som serveras med sin speciella sås som smaksätts med ansjovis. Medan steken puttrar i sin gryta hinner du pyssla ihop alla klassiska tillbehör. Det här smakar precis som hemma hos farmor eller mormor.
Slottstek
Ingredienser
8−10 portioner
1,4 kg nötstek, nätad fransyska eller lilla fransyskan
2 msk smör
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 rödlökar, i bitar
3 små morötter, i bitar
6 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
6 ansjovisfiléer
1 msk rödvinsvinäger
3−4 dl vatten
Sås:
½ dl portvin
½ dl sherry eller madeira
5 dl vätska (steksky och vatten eller grönsaksspad)
2 msk koncentrerad kalvfond
3 msk vetemjöl
1−1 ½ dl grädde
Tillbehör:
kokta grönsaker (brysselkål, morötter och broccoli)
kokt potatis
ättikgurka
röd vinbärsgelé
Gör så här
Bryn köttet i smör i en stekgryta och krydda med salt och peppar. Lägg lök och morötter vid sidan av steken. Tillsätt krydd- och svartpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, vinäger och vatten.
Koka upp, sänk värmen och låt bräsera under lock på svag värme cirka 1 ½ timme. Ös steken då och då med stekskyn som bildas. Innertemperaturen ska vara 70°. Ta då upp köttet och låt det vila 15 minuter.
Sås:
Sila stekskyn från grytan och mät upp vätska, portvin och sherry i en kastrull. Vispa eller rör ut mjölet helt slätt i grädden. Häll redningen under vispning i vätskan. Koka upp, sänk värmen till låg och låt såsen sjuda 3−5 minuter.
Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet med såsen, potatis, grönsaker och tillbehör.