En riktig söndagsstek som serveras med sin speciella sås som smaksätts med ansjovis. Medan steken puttrar i sin gryta hinner du pyssla ihop alla klassiska tillbehör. Det här smakar precis som hemma hos farmor eller mormor.

En riktig söndagsstek som serveras med sin speciella sås som smaksätts med ansjovis. Medan steken puttrar i sin gryta hinner du pyssla ihop alla klassiska tillbehör. Det här smakar precis som hemma hos farmor eller mormor.
8−10 portioner
1,4 kg nötstek, nätad fransyska eller lilla fransyskan
2 msk smör
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 rödlökar, i bitar
3 små morötter, i bitar
6 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
6 ansjovisfiléer
1 msk rödvinsvinäger
3−4 dl vatten
Sås:
½ dl portvin
½ dl sherry eller madeira
5 dl vätska (steksky och vatten eller grönsaksspad)
2 msk koncentrerad kalvfond
3 msk vetemjöl
1−1 ½ dl grädde
Tillbehör:
kokta grönsaker (brysselkål, morötter och broccoli)
kokt potatis
ättikgurka
röd vinbärsgelé
Bryn köttet i smör i en stekgryta och krydda med salt och peppar. Lägg lök och morötter vid sidan av steken. Tillsätt krydd- och svartpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, vinäger och vatten.
Koka upp, sänk värmen och låt bräsera under lock på svag värme cirka 1 ½ timme. Ös steken då och då med stekskyn som bildas. Innertemperaturen ska vara 70°. Ta då upp köttet och låt det vila 15 minuter.
Sås:
Sila stekskyn från grytan och mät upp vätska, portvin och sherry i en kastrull. Vispa eller rör ut mjölet helt slätt i grädden. Häll redningen under vispning i vätskan. Koka upp, sänk värmen till låg och låt såsen sjuda 3−5 minuter.
Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet med såsen, potatis, grönsaker och tillbehör.