Rödvinsbräserad oxkind med bakad steklök
Ingredienser
4 portioner
2 oxkinder à 500 g, putsade
1 liter rött vin
5 dl kalvfond
2 lagerblad
1 msk socker
4 kvistar timjan
2 gula lökar i skivor
1 vitlök skivad
2 tsk majsstärkelse + vatten
1 tsk strösocker
salt och malen svartpeppar
Bakade steklökar:
20 små skalade steklökar
25 g smör
2 färska timjankvistar, repade
1 krm salt
2 tsk strösocker
Till servering:
potatismos
Du behöver också:
aluminiumfolie
Gör så här
Lägg oxkinderna i en gryta tillsammans med rött vin, kalvfond, lagerblad, socker, timjan, lök och vitlök. Fyll på med vatten så att det täcker. Koka köttet i 4-5 timmar, tills köttet är mört och innertemperaturen är 80˚.
Lyft upp köttet och låt det vila i smörpapper. Sila kokspadet ner i en ren kastrull. Koka upp och reducera spadet till god smak.
Bakad steklök:
Värm ugnen till 175˚. Lägg steklökarna på ett folieark tillsammans med smör, timjan, salt och socker. Vik ihop till ett paket och baka lökarna mjuka i ugnen 20 – 25 minuter.
Red av den reducerade buljongen med majsstärkelse och krydda med salt, socker och svartpeppar. Servera oxkinden buljongen, löken och potatismos.
Recepten publiceras i samarbete med Tommy Myllymäki och Expressens matmagasin Mitt kök