Till det här receptet kan du använda putsad kotlettrad eller ytterfilé av gris. Köttet ska sjuda i en härlig lag av vin och kryddor, och serveras sedan med fänkålsgratäng.

Till det här receptet kan du använda putsad kotlettrad eller ytterfilé av gris. Köttet ska sjuda i en härlig lag av vin och kryddor, och serveras sedan med fänkålsgratäng.
8 portioner
1 kg putsad kotlettrad eller ytterfilé av gris
5 dl rött vin + vatten
1 msk koncentrerad oxfond
10 enbär, krossade
1 msk rosmarin
Gratinerad fänkål:
800 g fänkål, i bitar
3 dl grädde
1 dl parmesan, grovriven
salt och grovmalen svartpeppar
smör till formen
Till servering:
klyftpotatis
Koka upp vin, vatten, fond och kryddor. Lägg i köttet och se till att vätskan täcker. Koka upp, sänk värmen och sjud till innertemperatur 65°, ca 1 timme. Låt köttet ligga var i kokspadet ca 15 minuter.
Gratinerad fänkål:
Värm ugnen till 225°. Koka fänkålen mjuk i saltat vatten ca 5 minuter. Låt den rinna av i durkslag. Lägg fänkålen i en smord ugnssäker form och häll över grädden. Strö över osten, salt och peppar. Gratinera ca 10 minuter tills gratängen fått färg.
Servering:
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och servera det med fänkålsgratängen och klyftpotatis.