Märgkoppar med lökmarmelad

Märgkoppar, alltså ben från nötkreaturet med rikligt med märg inuti, blir här till en läcker förrätt eller bufférätt. De ugnsstekta märgkopparna serveras med lökmarmelad och rostat bröd. Antingen kan man äta märgen med tesked, direkt ur koppen, eller bre den på det rostade brödet.

Ingredienser

8 märgkoppar

Lökmarmelad:
3 röda lökar, finstrimlade

3 msk smör

3 msk honung

½ dl koncentrerad svartvinbärssaft

2 msk rödvinsvinäger

1 tsk rosmarin, torkad

salt och malen svartpeppar

Till servering:
1 knippa bladpersilja

flingsalt och grovmalen svartpeppar
1 citron, i klyftor

rostat bröd

Gör så här

Ta fram märgkopparna så att de är rumsvarma när de ska tillagas. Värm ugnen till 175˚.

Lökmarmelad:
Fräs rödlöken i smör tills den är mjuk och genomskinlig. Lägg över i en traktörpanna och tillsätt honung, svartvinbärssaft, vinäger och rosmarin. Koka upp blandningen, sänk värmen och sjud i ca 15 minuter, eller tills tills vätskan kokat in och konsistensen är marmeladliknande. 

Låt svalna och kryddat med salt och peppar. Eventuellt kan mer vinäger behöva tillsättas.

Torka av märgkopparnas snittytor med hushållspapper eftersom det kan finnas benflisor kvar. Hetta upp en torr stekpanna eller grillpanna av gjutjärn tills den är riktigt het. Halstra märgkopparna med snittytan mot pannan. Lägg över dem i en ugnsform och ställ in i nedre delen av ugnen. 

Tillaga märgkopparna tills innertemperaturen är 60˚, mellan 25 och 30 minuter. Passa noga, tillagas de för länge smälter märgen ut i formen. 

Servering:
Servera märgkopparna genast med rödlöksmarmelad, persilja, en citronklyfta, rostat bröd, flingsalt och grovmalen svartpeppar.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top