Långtidsgrillad, rimmad fläsksida med äppelsallad och plommonsås

Om du tycker om att laga mat på utegrill är det här receptet för dig. När sidfläsk tillagas långsamt i indirekt värme, smälter fettet ut och köttet blir mört och får fin smak. En plommonsås och en fräsch äppelsallad kompletterar. 

Ingredienser

4 portioner

1, 2 kg rimmat sidfläsk med svål, i hel bit
1 citron, finrivet skal
4 färska timjankvistar, plockade
1 krm malen svartpeppar

Äppelsallad:
2 dl äppelcider
¼ rotselleri, i grova bitar
2 msk cidervinägersenap
salt och malen svartpeppar
1 msk smör, rumstempererat
2 röda äpplen, i grova bitar – skalet kvar
250 g färsk spenat, grovt skuren
1 msk persilja, grovhackad

Plommonsås:
1 msk socker
2 st plommon, tärnade
½ dl rödvinsvinäger
1 dl rött vin
2 dl kycklingbuljong

Gör så här

Dag 1:
Skär ett rutmönster i svålen på sidfläsket. Krydda det med citronskal, timjan och svartpeppar. Grilla sidfläsket på utegrill på indirekt värme under lock. Beräkna 1 ½ timmes grilltid per kilo kött. Lägg fläsksidan i press över natten, så att den får fin form.

Dag 2:

Plommonsås:

Smält sockret i en traktörpanna tills sockret karameliseras. Tillsätt plommon, vinäger och rött vin, och reducera till hälften. Tillsätt kycklingbuljongen och reducera såsen till hälften. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt mer vinäger.

Äppelsallad:
Koka upp äppelcidern och tillsätt rotsellerin. Koka upp, sänk värmen och sjud försiktigt utan lock, så att ⅓ av vätskan återstår då rotsellerin är klar. Krydda med cidervinägersenap, salt, peppar och timjan. Ta kastrullen av värmen och tillsätt äppelbitarna och smöret.

Servering:
Skär köttet i portionsbitar och grilla eller värm på dem. Hetta upp såsen. Vänd ner spenat och persilja i salladen. Servera rätten med nykokt färskpotatis.

Tips:
Alternativt går det bra att tillaga köttet i ugn på 130˚ och sedan värma på det före servering. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen