Lammfrikassé med kantareller och purjolök

Ingredienser

4 portioner

500 g lammbog, tärnad 2,5 x 2,5 cm
4 schalottenlökar, klyftade
1 msk smör
vatten
salt och malen vitpeppar

Frikassésås:
1 msk smör 
2 msk vetemjöl 
1 ½ dl lammbuljong
1 dl grädde
2 msk pressad citronsaft
salt och malen vitpeppar

Till servering:
kokt ris
250 g kantareller, i stora bitar
2 msk smör
1 dm purjolök, finstrimlad
färsk oregano och rosmarin

Gör så här

Fräs löken i smör i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt köttet och häll på vatten så det täcker. Krydda med salt och peppar. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 1 timme eller tills köttet är mört. Ta upp lök och kött. Sila buljongen, häll tillbaka i en ren kastrull och koka ihop till 1 ½ dl. 

Frikassésås:
Smält smöret i en liten kastrull och rör ner mjöl. Späd lite i taget med varm buljong och sedan med grädde. Rör om, koka upp sänk värmen till låg. Låt såsen sjuda 3−5 minuter. Tillsätt citronsaft, salt och peppar. Stek svamp i smör och lägg ner.

Lägg kantarellerna i kall stekpanna, hetta upp och låt vätskan koka bort. Tillsätt smöret och stek svampen.

Servering:
Vänd ner den stekta svampen i såsen. Tillsätt purjolök, lök och kött och låt allt bli varmt. Garnera med örter och servera med ris.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top