Köttsoppa med klimp

Det här är traditionell svensk husmanskost, kött med ben som ger en fantastisk buljong med mycket umamismak. För extra mättnad kan du servera gammaldags klimp i soppan.

Ingredienser

8−10 portioner

2 kg högrev med ben
1 ¾ liter vatten
1 lagerblad
1 gul lök, i klyftor
salt
2 morötter, i slantar
50 g kålrot, tärnad
20 g rotselleri, tärnad
1 palsternacka, tärnad
1 purjolök, strimlad
2 potatisar, tärnade
salt

Klimp:
¾ dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 msk smör
1 ägg, uppvispat

Till servering:
finklippt persilja
knäckebröd med smör och ost

Du behöver också:
hålslev

Gör så här

Koka upp vattnet, lägg i köttet och koka upp. Skumma noga med hålslev. Lägg ner lagerblad och lök och salta. Lägg på lock, koka upp och sänk sedan värmen till låg. Sjud under lock tills köttet är mört, ca 1 ½ timme.

Klimp: Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka på svag värme några minuter under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner ägget. Sjud smeten någon minut under omrörning. Häll smeten i en vattensköljd skål och låt klimpen stelna.

Ta upp kött, lök och lagerblad med hålsleven. Sila buljongen och plocka köttet från benet. Skär köttet i tärningar.

Häll buljongen i en soppgryta och lägg ner morot, kålrot, rotselleri och palsternacka i buljongen. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 15 minuter. Lägg i purjon och koka ytterligare 5 minuter. Lägg till sist köttet i soppan och låt det bli varmt.

Strö persilja över soppan före servering. Skeda upp klimp i djupa serveringstallrikar, häll soppan över och servera med knäckebröd med smör och ost.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top