Den här rätten kallas Cottage pie och brukar vara populär i familjer där det finns barn. Om du ersätter nötfärsen med lammfärs blir det en Fårherdens paj eller Sheperd’s pie.
Engelsk köttfärslåda – Cottage pie
Ingredienser
4 portioner
500 g nötfärs
2 gula lökar, hackade
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
ca 2 dl köttbuljong
2−3 msk tomatpuré
1 tsk oregano, basilika eller timjan
1 msk Worcestershire-sås eller HP-sås
Potatismos:
6−8 potatisar, mjölig sort
1 msk smör
1−1 ½ dl mjölk
1 ägg
salt och malen vitpeppar
Till gratinering:
1 dl riven ost
Gör så här
Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg ner den i kokande vatten och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen. Späd med mjölk till önskad konsistens. Rör ner smör och ägg, och krydda med salt och peppar.
Bryn färsen i smör i en stekpanna och lägg över i en kastrull. Stek löken i samma panna, och lägg över också den i kastrullen. Strö över salt, peppar och mjöl. Tillsätt tomatpuré och vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 5 minuter. Smaksätt med någon örtkrydda och Worcestershiresås.
Lägg köttfärsen i botten på en smord ugnssäker form. Klicka på moset så att det nästan täcker köttfärsen. Platta till ytan med en gaffel, och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter, eller tills ytan fått vacker färg.
Servera pajen med gröna ärter.
Tips:
Om du har bråttom behöver du inte gratinera pajen, utan kan servera köttfärsröran med moset.