Detta recept på helgrillad unggris är skapat av Christian Hellberg till TV4:s program Grilla.
Helgrillad unggris
Ingredienser
12-15 portioner
½ dl torkat chilipulver
½ dl chili flakes
½ dl rökt paprika pulver (piemento)
½ dl malen ingefära
½ dl vitlökssalt
grovmalen svartpeppar
1 unggris på 25 kg
Gör så här
Blanda samman kryddorna till kryddblandningen i en skål. Torrmarinera grisen på alla sidor.
Grilla med regelbundna vändningar så att köttet blir jämnt tillagat. Vänd mer ofta i början så att den inte bränner. Total grilltid är mellan 5 och 6 timmar för en gris på 25 kg. Innertemperaturen ska vara 70°.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Helgrillad fläskkarré med krämig äppelgremolata
Helgrillad entrecotekärna med smak av fänkål och koriander
Grekisk sallad med grillat lamm och halloumi
Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål
Grillade fläskkotletter med salsa verde och snabbpickles
Satayspett på chilikryddad fransyska av skinka med blomkålscouscous