Helgrillad fläskkarré med krämig äppelgremolata | Svenskt Kött

Helgrillad fläskkarré med krämig äppelgremolata

Helgrillad fläskkarré är perfekt att laga om man ska vara ett lite större sällskap som till midsommarafton eller en studentmottagning. Det här receptet kan du se som ett grundrecept på helgrillad fläskkarré.

Ingredienser

12 portioner

2 kg fläskkarré

Kryddblandning:
1 msk torkat chilipulver
1 msk chili flakes
1 msk rökt paprika pulver (piemento)
1 msk malen ingefära
1 msk vitlökssalt
grovmalen svartpeppar

Krämig äppelgremolata:
1 kruka persilja
2 klyftor vitlök
½ syrligt äpple
1 dl olivolja
2 krm salt
2 dl créme fraiche

Till servering:
grillade grönsaker; tomater, zucchini, knipplök och morötter

Gör så här

Blanda samman kryddorna och gnid in kryddblandningen i köttet. Bryn karrén genom att grilla runt om i 6-7 minuter.

Lägg köttet i mitten av grillen på indirekt värme 40-60 minuter. Köttsaften skall vara genomskinligt ljus när man skär i köttet. Innertemperaturen ska vara 65°.

Låt köttet vila 15 minuter innan det skärs upp.

Krämig äppelgremolata: Finhacka persiljan, riv vitlöken och äpplet, blanda med olivolja och salt. Vänd slarvigt samman med créme fraiche.

Tips:

För att vara säker på att fläskkotletterna är svenska kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Visste du att svenska grisar har bland den lägsta klimatpåverkan i världen?

Sveriges grisbönder jobbar hela tiden med att minska utsläppen av klimatgaser ifrån djurhållningen. Arbetet har gett resultat. Den svenska grisens klimatavtryck har minskat med ca 20% sen 2005. Att de lyckats med detta beror främst på en god djuromsorg, friska djur och sund avel. Detta tillsammans med bra foder baserat på biprodukter, åkerböna, ärta och minskad andel soja leder till en hållbar utveckling inom den svenska grisproduktionen.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött här.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen