Racks av gris, kotlettrad med extra långa ben, hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker och saluhallar. Racks kan även skäras ut till kotletter med långa ben, som fungerar som ett handtag när du ska gnaga på benet. Grilla eller stek kotletterna, och glöm inte att svepa benet i folie för att skydda det från att bli bränt undet tillagningen.
Grillade racks av gris med coleslaw
Ingredienser
4 skivor av racks av gris
salt och malen svartpeppar
Coleslaw:
200 g vitkål eller savoykål
1 msk salt
1 stor morot, grovt riven
½ dl majonnäs
1 msk citronsaft
1 tsk strösocker
1 krm malen svartpeppar
Till servering:
råstekt potatis
Du behöver också:
aluminiumfolie
Gör så här
Ta fram köttet ur kylen, salta, lägg det på ett fat. Täck med plastfolie och låt det stå framme tills det är rumsvarmt. Förbered coleslaw och potatis under tiden.
Coleslaw:
Finstrimla kålen, lägg den i en skål och strö över lite salt. Låt den stå i cirka 1 timme för att mjukna. Häll bort vätskan som bildats och blanda den med övriga ingredienser, smaksätt med salt och peppar.
Värm ugnen till 175˚. Svep in benen i aluminiumfolie, så att de inte svärtas under tillagningen. Lägg kotletterna på het utegrill eller i grillpanna, och låt dem få en läckert grillad yta på båda sidorna. Lägg över dem i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 65˚, ca 10 minuter.
Servering:
Servera med coleslaw och råstekt potatis.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.