Lammbogen är väldigt mör i förhållande till nöt- eller grisbog, men den behöver sjuda lite längre än annat lammkött. Här blir den till en mustig currygryta med lamm, perfekt till både vardag eller lite mer festliga tillfällen.

Lammbogen är väldigt mör i förhållande till nöt- eller grisbog, men den behöver sjuda lite längre än annat lammkött. Här blir den till en mustig currygryta med lamm, perfekt till både vardag eller lite mer festliga tillfällen.
4 portioner
500 g grytbitar av svensk lammbog
2 gula lökar, grovhackade
1 msk curry
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk timjan
salt och malen svartpeppar
1 burk creme fraiche
Till servering:
ris
sallad med bönor
Bryn kött, lök och curry i smör. Lägg över i en gryta. Pudra över mjölet under omrörning. Häll över
buljong.
Tillsätt tomatpuré, vitlök, timjan, salt och svartpeppar. Koka upp, sänk värmen och låt grytan sjuda ca 30 minuter eller tills köttet känns mört. Rör om då och då.
Blanda till sist i creme fraiche. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Servera med ris och grönsaker.
Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.