Nötbog i ugn med rotsaker | Svenskt Kött

Nötbog i ugn med rotsaker

Denna nötbog i ugn med rotsaker och senapssås blir till en härlig söndagsstek där allt lagas i ugnen. Bogen innehåller mycket bindväv och behöver tillagas länge i fuktig värme för att bli riktigt mör och fin. Här får den sällskap i ugnen av en mängd olika rotfrukter. Praktisk allt i ett-mat. En fräsch senapssås smakar gott till. 

Ingredienser

6 portioner

1 kg svensk benfri bog av nöt
1 dl pressad citronsaft
1 msk rosépeppar, lättkrossad
½ msk salt
1 dl vatten
2 msk smält smör
8 medelstora potatisar, i bitar
4 medelstora röd- eller gulbetor, i bitar
2 medelstora morötter, i bitar
4 små palsternackor, halverade
4 små fänkål
4 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt

Senapssås:
1 ½ dl tjock yoghurt
2 tsk honungssenap

Gör så här

Lägg köttet trångt i en form. Häll över citronsaften och låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme. Vänd köttet efter halva tiden.

Värm ugnen till 125°. Lägg över köttet i en smord långpanna. Krydda med rosépeppar och salt. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället i köttet, och häll 1 dl vatten runt om. Täck köttet med aluminiumfolie.

Blanda samman grönsakerna med smöret.  Lägg dem runt köttet och strö över salt. ställ in långpannan i ugnen. Stek i ca 1 timme och 45 minuter.

När termometern visar 60°C är köttet mediumstekt och vid 70°C är det well done. Låt köttet vila 15 minuter innan det skärs upp. Känn med en provsticka att grönsakerna är mjuka, är de inte riktigt klara kan du ställa in dem i ugnen igen medan köttet vilar.

Rör samman såsen och servera den till det uppskurna köttet och grönsakerna.

Tips: Har du ingen honungssenap går det bra att byta mot senap och honung.

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen