Rostlock med kappa, Picanha och Rumpstek

Rostlock med kappa, också kallad picanha, är rätt okänd till namnet, men den är väl använd, inte minst till restaurangernas grytor och stekar.

När man styckar en rostbiff anatomiskt får man ut de tre detaljerna rostlock med kappa, rostas och rostbiffsspegel. Rostlock med kappa, som också kallas för rostbiffslock, rumpstek eller Pichana (uttalas: pi-kan-ja), är en mindre känd styckningsdetalj som kommit att bli mer och mer populär på sistone – framför allt när det ska grillas på sommaren. Detaljen används däremot desto oftare på restaurang i grytor och stekar. Rostlocket bjuder på ett grova fibrer och är ett kött med mycket smak.

Rostlock med kappa av Nöt
Rostlock med kappa / Picanha
Rostlock med kappa i skivor av Nöt
Rostlock med kappa i skivor

Tillagning

När kappan får vara kvar ger fettranden ett extra saftigt och smakrikt kött. Rostlock med kappa är ett grovtrådigt och smakrikt kött som passar bäst med enkel smaksättning. För att få köttet så mört som möjligt är det viktigt att det skärs tvärs över muskelfibrerna efter tillagning.

I Latinamerika och framförallt i Brasilien är denna styckningsdetalj mycket populär och kallas för Picanha – ett namn kan man även se här i Sverige ibland. Där lagas ofta köttet som hel bit över öppen eld för att sedan skivas upp och serveras med kalla såser och röror som guacamole, chimichurri eller gremolata. Förutom att grilla rostlock med kappa går det även utmärkt att göra en gryta eller att steka köttet i het panna till önskad innertemperatur. Tillaga till en innertemperatur på 55–58 grader så får du ett kött med röd/rosa kärna som är saftigt och smakrikt.

I butik

I välsorterade butiker hittar man rostlock med kappa, eller picanha, både som en del av den större rostbiffen men även som enskilt paketerad del. Var noga med att se till att fettkappan är kvar på köttet under tillagningen så ger det mer smak och ett saftigare kött till den färdiga rätten.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat