Nöthjärta

Hjärtat från nöt har en djup smak av nötkött och kan tillagas på många sätt.

Tillagning

Hjärtat kan skäras i små kuber eller strimlor till en gryta eller soppa. Man kan även dela det i två delar, bryna delarna och låta dem småputtra tillsammans med lök, krossade tomater och örtkryddor under lock i cirka 45 minuter. Hjärtat kan även varmrökas och serveras i tunna skivor på en buffé eller som smörgåspålägg.

Förbered hjärtat före tillagningen genom att skära bort fett och bindväv. Finstrimlat hjärta kan varvas med grönsaker på spett och grillas. Marinera det gärna först i en marinad med rött vin, salt och örtkryddor.

I butiken

Hjärta kan beställas i butiker med manuell köttdisk. Ett nöthjärta räcker till en köttgryta till 4–6 personer

Kalvhjärta

Kalvkött är generellt ljusare, mindre marmorerat och mörare än köttet från äldre nötdjur. Eftersom det kommer från mindre djur är styckdetaljerna också mindre än för nötköttet.

Tillagning

Förr ingick hjärta i lungmos, vilket åts i samband med slakten. Hjärta kan kokas, brässeras eller tärnas och stekas eller grillas. Grillat kalvhjärta på spett, Antichucos de corazon, är en klassisk peruansk rätt. Köttet från hjärtat tärnas grovt, marineras i bland annat spiskummin och rödvinsvinäger, för att sedan träs på spett och grillas.

I butiken

När du köper hjärta beräkna 125 gram per person.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat