Innanmat

Innanmat är djurens inre organ. Man kan äta lever, blod, hjärta och tunga av nötkreaturet. Även hjärna, komage och lunga används i andra matkulturer. Av all innanmat är lever den vara som används mest i det svenska köket.

Att ta tillvara innanmat i hushållet var vanligare förr. I samband med slakt lagade man lungmos, blodpudding, blodpalt, korvkaka och leverkorv. Alla rätterna räknas till den klassiska svenska husmanskosten. Kanske kommer de här rätterna åter till heders nu när vi gärna vill vara miljö- och klimatsmarta och ta tillvara alla ätliga delar av de djur vi slaktar. I dag går dessa produkter huvudsakligen till charkindustrin.

Köpa innanmat

Innanmat är beställningsvara i välsorterade livsmedelsbutiker eller specialbutiker. Beräkna 100-125 g per person.

Lever

Ungnötslever har en ganska mild och söt leversmak medan nötlever (från vuxna djur) är kraftigare i både smak och konsistens. Nötlever har en fetthalt på ca 3%. Lever är synnerligen järnrik. Den är ärven rik på A- och B-vitamin samt flera andra nyttiga ämnen.

Laga lever

Ungnötslever passar bra att servera stekt i skivor, helstekt eller i grytor. Putsa bort grövre hinnor och senor. Skölj under kallt vatten och torka av före tillagning. En stektid på 2-3 minuter per sida brukar vara lagom för att undvika att levern blir seg, torr eller hård.

Lever serveras traditionellt med gräddsås eller sky. Gott till är bacon, lök, kapris, äpple och pepparrot. Lever kan malas och färsen används till leverbiff. 

Hjärta

Hjärtat är en muskel med mycket fintrådigt kött, som går utmärkt att använda till mat. Förr ingick hjärta i lungmos, vilket lagades i samband med slakten. 

Laga hjärta

Hjärta kan kokas med lök och kryddor och serveras med pepparrotssås eller senapssås. Tärnat, marinerat kött av nöthjärta är mycket gott att grilla.

Tunga

Tungan är en stor muskel. Köttet är mjällt och mycket fintrådigt. Säljs ofta rimmad, vilket ger en rosa ton åt köttet.

Laga tunga

Koktid varierar beroende av tungans storlek. En oxtunga brukar koka på 2-2 1/2 timme. Används tryckkokare förkortas koktiden avsevärt. Kokt oxtunga kan bräckas och räknas som ett klassiskt recept. 

Fjälster och fett

Från nötkreatur får vi sorteringar som består av övrig muskelvävnad och fett samt dessutom ben och senor.

  • Njurtalg är det fett som sitter runt nötnjure och användes förr som fett i matlagning. Man lagade även så kallad njurtalgspudding. Plumpudding.
  • Fjälster, det vill säga rengjorda djurtarmar används som korvskinn. Det förekommer numera även syntetiskt tillverkade fjälster.
Scroll to Top