Vitkålssoppa med skinklindade kalvfrikadeller | Svenskt Kött

Vitkålssoppa med skinklindade kalvfrikadeller

En kulen dag smakar det gott med en skål värmande soppa. Den här soppan på vitkål, som kryddas med senap och kummin, serveras med små spett med skinklindade frikadeller. 

Ingredienser

4 portioner

400 g kalvfärs
4 msk ströbröd
1 ½ dl mjölk
2 äggulor
½ tsk salt
1 krm kryddpeppar
1 liter köttbuljong
1 gul lök, skivad
1 morot, skivad
12 skivor lufttorkad skinka
smör till stekning

Soppa:
750 g vitkål, finstrimlad
2 msk smör
1 liter köttbuljong
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 msk fransk senap
1 tsk malen kummin
salt

Gör så här

Fräs kålen i smör utan att den tar färg. Häll på buljong och lägg i pepparkorn och lagerblad. Låt koka under lock tills kålen är mjuk cirka 20 minuter. Ta upp pepparkorn och lagerblad och krydda med senap, kummin och salt.

Frikadeller:
Låt ströbröd svälla i mjölk tio minuter. Tillsätt färs, äggulor, salt och kryddpeppar och blanda väl. Forma färsen till tolv bullar och lägg dem på vattensköljd skärbräda. Koka upp buljong med lök och morot och lägg i frikadellerna. Låt sjuda cirka åtta minuter tills de flyter upp. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av.

Dela skinkskivorna i två delar på längden. Vira in frikadellerna i skinkskivorna och bryn dem lätt i stekpanna. Trä upp dem på spett.

Servering:
Hetta upp soppan och servera den med spetten.

FLER RECEPT

Rulla till toppen