Flintastek

Flintasteken är stor, imponerande och generös. Den har blivit en våra mest populära grillbitar under sommaren eftersom den både är god, saftig och lättlagad.

Flintasteken styckas ut från grisens bak och är färsk, skivad skinka med ben.

Tillagning

Själva köttet har en fetthalt på cirka 3 procent medan svålen har en fetthalt på cirka 13 procent. Svålen tillför smak och gör köttet saftigt, därför ska man inte skära bort svålen innan tillagningen. Eftersom köttet är ganska magert och tunt bör det inte grillas eller stekas på alltför hög värme för länge, för då blir det torrt.

Flintasteken kan grillas i ugn, på utegrill eller stekas i panna. Den kan också rökas. Grilla cirka 10–12 minuter per sida. När fettranden är genomgrillad är också köttet klart. Till skillnad från mindre köttbitar ska flintasteken vändas flera gånger under grillningen så att ytan inte bränns. Man kan också låta flintasteken få fin färg över glöden och sedan låta den gå klart på indirekt värme vid sidan om glöden. Skär gärna några snitt i fläsksvålen innan tillagningen, annars kan köttet kränga sig och bli svårstekt.

Alla klassiska grillsmaker passar till flintastek; paprika och chili, ingefära och citrus, lök och vitlök, svart- eller vitpeppar, spiskummin eller kummin, olika barbecueblandningar och grillkryddor.

När köttet är färdiglagat kan man skära det på skrå – i sneda skivor – tvärs över muskeltrådarna. Sedan kan gästerna själva välja att skära bort svål och fett eller ej.

I butiken

Flintastek säljs helt okryddad men oftare torrkryddad eller marinerad. Prova gärna att smaksätta den själv i förväg, exempelvis med en torrmarinad, också kallad rubb, eller marinad. En genomsnittlig flintastek väger mellan 1,1–1,3 kg med ett litet ben och räcker till cirka tre personer.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat